Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noul sistem de control la frontieră al UE va intra în vigoare de anul viitor: Scanarea facială și amprentarea digitală vor fi obligatorii
WhatsApp
EES, noul sistem de control la frontieră al UE, care va necesita scanarea facială și amprentarea digitală pentru călătorii din Marea Britanie, SUA și alte țări din afara UE, ar urma să fie implementat în octombrie 2024, potrivit unor surse citate de publicația The Local.  
EES, noul sistem de control la frontieră al UE (Foto ilustrativ. Sursa: Freepik)

Noul sistem de control la frontieră, cunoscut sub numele de Entry & Exit System (EES), amânat în mod frecvent, ar urma să fie introdus în a doua jumătate a anului 2024, luna octombrie fiind cea mai probabilă perioadă avută în vedere. 

Operatorul tunelului de sub Canalul Mânecii, GetLink, raportează că data de începere este programată pentru duminică, 6 octombrie - dar acest lucru nu a fost confirmat de UE. 

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru justiție, egalitate și statul de drept, Christian Wigand, a declarat pentru ziarul britanic The Independent: "Statele membre ar trebui să fie pregătite până la sfârșitul lunii iulie 2024, după care va fi publicată data exactă de începere".

Noul sistem înlocuiește vechiul sistem de ștampilare manuală a pașapoartelor cu scanarea electronică a pașapoartelor și necesită, de asemenea, date biometrice de la pasagerii care călătoresc din afara UE.

Noul sistem va fi utilizat pentru frontierele externe ale UE

 

Acesta va fi utilizat numai la frontierele externe ale UE - deci nu s-ar aplica pentru o călătorie între Franța și Germania, de exemplu - și exclude țările care nu fac parte din Schengen, precum Irlanda. Țările din zona Schengen, precum Norvegia și Elveția, vor fi incluse în sistemul EES. 

Experții în domeniul călătoriilor au tras în mod repetat un semnal de alarmă cu privire la posibilele întârzieri, în special la granița dintre Marea Britanie și Franța - unde porturi precum portul Dover se luptă cu controalele sporite necesare de la Brexit.

EES urmează să fie urmat de ETIAS, care va presupune ca vizitatorii și turiștii din țările din afara UE să fie nevoiți să completeze un formular online și să plătească 7 euro pentru o scutire de viză înainte de a călători, mai scrie sursa citată.

În prezent, ETIAS urmează să fie introdus în prima jumătate a anului 2025, deși va exista o perioadă de grație de șase luni pentru călători.

 

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel