Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Poţi primi pensia din România pe card, dacă ai cont bancar doar în străinătate? Director din Casa de Pensii, răspuns pentru diaspora - VIDEO
WhatsApp
Cum încasezi pensia din România, dacă locuieşti în diaspora şi ai cont bancar doar în străinătate? Răspunsul l-a oferit Maria-Luiza Socol-Florescu, Director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice. 

"Dacă au deja un cont bancar pe teritoriul statului de şedere permenantă, trebuie doar să ne comunice detaliile bancare. Asta se poate face atunci când persoana se duce şi depune cererea de pensionare la instituţia de pensii din străinătate. Dacă nu reuşesc să depună atunci informaţii legate de contul bancare, se pot adresa oricând, după depunerea şi transmiterea cererii de pensionare, direct Casei Teritoriale de Pensii din România, care instrumentează dosarul de pensii. 

Există pe site-ul Caselor Teritoriale de Pensii din România o declaraţie privind transferul în străinătate al drepturilor de pensii. Aceasta se descarcă şi se transmite împreună cu o copie a actului care atestă locul de şedere obişnuit, ceva echivalent unui act de identitate, să ateste unde se găseşte persoana în acel moment, şi extrasul de cont. 

Aceste detalii bancare pot fi comunicate atât prin intermediul instituţiei de pensii de la locul de şedere obişnuit, cât şi direct către Casa Teritorială de Pensii. Prin orice mijloace", a declarat Maria-Luiza Socol-Florescu în cadrul emisiunii Departe de România. 

 

Ce se întâmplă dacă nu ai stagiul complet de pensie în România, dar ai muncit și-n străinătate. ”Sunt peste legislațiile naționale”

 

”Dacă eu în România am realizat 10 ani de stagiu de cotizare, apoi m-am mutat în Germania și am mai lucrat 15 ani și încă 10 ani în Franța. În temeiul acestui principiu al totalizării perioadelor de asigurare, când vor efectua calculul toate cele trei instituții, vor lua în considerare toți cei 35 de ani de cotizare realizați în cele trei state membre incidente. În absența regulamentelor europene și al acestui principiu important al cumulării perioadelor de asigurare, persoana nu ar avea dreptul la pensie în România că nu ar îndeplini stagiul minim de cotizare. Însă, vin aceste regulamente care sunt peste legislațiile naționale și spun că atunci când faci o evaluare a îndeplinirii condițiilor la pensie și când faci și calculul drepturilor la pensie, nu este doar pentru deschiderea dreptului, este chiar și pentru efectuarea calculului” a mai spus Maria-Luiza Socol-Florescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel