Cristian Laza a vorbit și despre importanța accesării fondurilor europene, unul dintre lucrurile cele mai importante și care, în opinia sa, contribuie decisiv la dezvoltarea localităților, ceea ce i-ar readuce pe români înapoi acasă.
„Unele primării s-au obișnuit să fie cu ochiul la pușculița Guvernului: Oare ne mai de ceva? Nu mai merge așa. Da, trebuie fiecare să ne dezvoltăm pe cont propriu. Fondurile la nivel guvernamental sunt limitate, trebuie într-adevăr vorbit de cu adevărat o reformă administrativă, pentru că nu se mai poate să avem primării care au cheltuieli cu personalul 300% din veniturile proprii. Este o anomalie. Toate aceste lucruri duc oarecum la lipsa unei performanțe.
Eu pot să vă spun că în comuna Sânmartin, ne-am axat pe accesarea fondurilor europene. Pe lângă reabilitarea stațiunilor, infrastructură, asfaltări, canalizări, am reușit să construim și o grădiniță de la zero și o școală de la zero. Sunt lucruri pe care nu le poți visa să le faci din buget propriu. Noi avem fonduri proprii undeva la 2.300.000 euro pe an și am accesat fonduri Europe europene de 25 de milioane de euro, ca să puteți face o comparație. Și, într-adevăr, am beneficiat și de ajutorul Guvernului și le mulțumesc pe această cale.
Am beneficiat de fonduri care a adus bunăstare comunităților noastre, deci trebuie să ne mișcăm, trebuie să muncim, că nu este un alt secret decât munca“, a explicat primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.
Dacă soluția este atât de simplă și la îndemână, apare atunci întrebarea de ce nu este aplicată la scară mai largă? Răspunsul vine tot de la edil: este prea mult de muncă, iar unora le este mai comod să aștepte „să pice“ de la Guvern.
„Se muncește mult când atragi fonduri europene. Nu e ca atunci când stai și te uiți spre centru și aștepți toată lumea din aceeași pungă să ia un ban“, a intervenit moderatorul.
„Este (n.r. muncă multă). Este o monitorizare mai atentă și e bine că e așa. Într-adevăr, dacă ne uităm la state precum Spania, Polonia, vedem cât de mult au progresat prin accesarea fondurilor europene. Vorbesc foarte mult pe această temă cu ambasadorul nostru din Spania, este cetățean al comunei noastre, locuiește la noi în comună și este un român adevărat. Nu pierd niciodată ocazia să mă întâlnesc cu el când vine acasă și discutăm foarte mult pe această temă. Dezvoltarea trebuie să fie una coerentă în acest în acest sens, dacă se pot obține niște bani pe anumite obiective, haideți să investim banii ăia acolo. Haideți să facem ceva pentru comunitățile noastre. Da, că-i mai monitorizat, că-i muncă mult, sigur! Nimeni n-o să-ți dea bani! (n.r. fără muncă)“, a mai spus edilul.
Vezi mai multe în video:
Este important de menționat că fiecare individ are propriile motivații și priorități în luarea deciziilor legate de relocarea în străinătate sau întoarcerea în țară. Cu toate acestea, discuțiile despre îmbunătățirea condițiilor de educație, sănătate și dezvoltare economică reprezintă un pas important în promovarea întoarcerii și implicării tinerilor în dezvoltarea comunităților locale din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News