Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Comuna care crește spectaculos, după ce a găsit soluția pentru a aduce românii din străinatate
WhatsApp
Printr-o inițiativă inovatoare, Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, din județul Bihor, a găsit o soluție care favorizează evenirea tinerilor din diaspora în țară.
Părinți români, reținuți după ce și-au bătut copilul de doi ani în Germania 

Într-un interviu acordat DCNews și ȘtiriDiaspora, acesta a dezvăluit că proiectul său a dus deja la formarea a zeci de gospodării și acordarea a sute de terenuri, iar cererile continuă să curgă, lista fiind deschisă.

Primarul a identificat motivele care îi determină pe tinerii din diaspora să revină în comuna sa. Acesta a inițiat un program prin care oferă terenuri gratuite cu suprafețe cuprinse între 250 și 500 de metri pătrați, tinerilor cu vârsta de până în 35 de ani, care sunt rezidenți ai comunei și nu dețin alte proprietăți. Este o oportunitate pentru aceștia să își construiască un viitor într-o zonă turistică, limitrofă Oradei.

Comuna Sânmartin a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani. Cu o populație de aproximativ 14.000 de locuitori, comuna primește anual nu mai puțin de 250.000 de turiști, ceea ce arată atractivitatea zonei. În urma dezvoltării economice și a creșterii numărului de firme, populația locală a crescut, înregistrând în 2016 un număr de 9.600 de locuitori. Comuna găzduiește nu mai puțin de 1800 de firme. 

Inițiativa primarului Laza de a acorda terenuri gratuite tinerilor care revin din diaspora a contribuit la stimularea interesului acestora pentru întoarcerea în comunitatea natală și pentru implicarea în dezvoltarea zonei. 

”Cred că și la noi în țară evoluția este vizibilă, ne-am dezvoltat economic, infrastructura, avem un sistem educațional decent, un sistem de sănătate. Cred că oamenii vor să se întoarcă la familii, nu au plecat de bine din țară, au mers pentru a-și face o soartă mai bună dincolo. Trebuie să-i primim cu mai multă empatie, prietenie, atât noi, autoritățile publice locale, cât și autoritățile centrale. Mă bucur că și la nivel central vedem o deschidere mult mai mare spre acest fenomen, pe fondul crizei de natalitate. Mai trebuie privit un aspect, au plecat dincolo foarte mulți oameni de valoare, buni, care ne-ar fi de un real ajutor aici în țară, să pună umărul la reconstrucția României” spune primarul Laza. 

Video complet: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel