Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Mai vor românii din străinătate să revină în țară? Deputatul Iulian Lorincz spune că a întrebat 5000 de români din Diaspora 
WhatsApp
Deputatul de Diaspora Iulian Lorincz spune că a discutat în ultimele luni cu aproximativ 5000 de români din Diaspora și a reieșit că 30% dintre ei și-ar dori să revină în țară. 

"Mai speră România să întoarcă din românii plecaţi în străinătate?", a întrebat Bogdan Bolojan, moderatorul emisiunii. 

"Am vorbit în ultimele patru luni cu vreo 5000 de români. Nu doar din Spania, ci din diaspora întreagă. Ne-a ieşit că undeva la 30% dintre români şi-ar dori să se întoarcă în ţară. Peste 50% nu şi-ar dori să revină. Undeva la 18% dintre cei cu care am vorbit nu ştiu 100%. Dar 30% şi-ar dori să se întoarcă în ţară. 

Mulţi oameni care şi-au trăit copilăria aici, care mai au familie în ţară, e greu să se rupă definitiv şi de asta îşi doresc să se întoarcă. Pe noi ne ajută lucrurile acestea, ca să ne adaptăm mesajele. Scopul unui parlamentar de Diaspora este să reprezinte românii din afara ţării. Pentru cei care doresc să se întoarcă, este foarte bine. Dar trebuie să existe această chestie duală de a reprezenta românii din afara ţării şi de a le da posibilitatea să se întoarcă în ţară. 

Ca să fim sinceri, cei mai mulţi români au plecat, din punctul meu de vedere, în funcţie de viitorul copiilor lor. Când sistemul de educaţie nu este foarte performant, când sistemul de sănătate pentru persoanele vârstnice, spre exemplu, nu e performant, aceştia au reţineri de a se întoarce. 

Când sistemul de educaţie din România este performant, când sistemul de sănătate este performant, când eşti bine tratat şi ştii bine că atunci când mergi la spital primeşti un serviciu foarte bun, se schimbă lucrurile", a declarat Iulian Lorincz la Diaspora în Direct. 

Urmărește emisiunea completă:

Răspândirea Românilor din Diaspora 

 

Conform secretarului de stat care conduce Departamentul Românilor de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, în afara granițelor țării trăiesc aproximativ opt milioane de Români. 

 Principalele țări în care se află comunități mari de români sunt:

- Italia: găzduiește una dintre cele mai mari comunități de români din diaspora, cu estimări care variază între 1,2 și 1,5 milioane de persoane, chiar până la 2 milioane. Preponderent, românii din Italia lucrează în diverse domenii, cum ar fi construcțiile, agricultura, îngrijirea persoanelor în vârstă și industria ospitalității.

- Regatul Unit: În Regatul Unit, se vorbește de aproximativ un milion de români trăiesc și lucrează, în special în Londra și în orașele mari. Aceștia sunt prezenți în diverse industrii, inclusiv construcții, servicii hoteliere, finanțe și IT.

- Spania este de asemenea o destinație populară pentru românii din diaspora, cu puțin peste un milion de români. Mulți dintre ei lucrează în domenii precum construcțiile, industria hotelieră și îngrijirea copiilor și a persoanelor în vârstă.

- În Germania trăiește o comunitate semnificativă de români, estimată la peste 800.000 de persoane. Aceștia sunt implicați în diferite sectoare, cum ar fi ingineria, IT-ul, medicina,  domeniul ospitalității sau agricultura. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel