Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
De ce a devenit România atât de atractivă pentru investitorii străini? Valentin Făgărășian: Ce beneficii vor avea cei care angajează cetățeni români întorși din diaspora / video
WhatsApp
Valentin Făgărășian, deputat PNL de diaspora și om de afaceri, a fost invitat la emisiunea "Diaspora în direct", difuzată pe DC News și Știridiaspora, unde a vorbit despre motivele pentru care România a devenit atractivă pentru investitorii străini. 

Deputatul PNL  a expus câteva motive care fac România atractivă în fața investitorilor străini. Acesta a vorbit și despre beneficiile de care s-ar putea bucura cei care aleg să angajeze cetățeni români veniți din diaspora.  

„Care este motivul pentru care România a devenit așa atractivă?”, a întrebat Bogdan Bolojan.

„În primul rând, România este un stat în curs de dezvoltare și automat pentru un om de afaceri, este o oportunitate. România, la ora actuală, oferă mai multe oportunități decât oferă alte state occidentale și vedeți că interesul oamenilor de afaceri străini este acela de a veni în România.

Care ar fi motivul pentru care ei vin în România că să investească? Este foarte simplu. România are nevoie de dezvoltare, România oferă niște oportunități inclusiv din punct de vedere financiar pentru că taxele în România, față de alte state europene, sunt mult mai mici.

Vorbim atât de impozitul pe profit cât și impozitul unei societăți care este de 16% sau putem  vorbi inclusiv despre ceea ce a fost, și ce este în continuare: firmele care facturează până la 500.000 de euro să plătească doar 1% taxe. Este o oportunitate importantă pentru oamenii de afaceri și să nu uităm că avem la dispoziție fondurile europene care ne ajută să dezvoltăm afaceri, ne ajută să putem integra ceea ce fac românii în afara țării, inclusiv în România. Aici putem vorbi inclusiv de partea de digitalizare care este o temă actuală, cât și despre toate proiectele pe partea ecologică, pe partea de energii alternative, energii verzi.", a spus Valentin Făgărășian.

"Nu putem să rămânem la salariile de acum 30 de ani"

 

„Sunt totuși câteva piedici pe care le-am vedea noi pentru o companie care ar vrea să investească în România. În primul rând vorbim de infrastructură, poate în ultima perioadă creșterea prețului cu forța de muncă. Ce părerea aveți despre această creștere? E totuși mai ieftin în continuare să angajezi români sau nu mai este chiar atât de ieftin pentru un om de afaceri?”, a întrebat Bogdan Bolojan.

„Nu mai este chiar atât de ieftin, dar este un lucru normal pentru că noi nu putem să rămânem la salariile care erau acum 30 de ani, atunci când românii plecau foarte mulți în străinătate, deoarece imediat după revoluție salariile în România erau de 10 sau 15 ori mai mici ca în țările occidentale și clar că odată ce cresc investițiile, cresc și salariile, și mi se pare un lucru normal.

De fapt noi trebuie să atragem investitori în așa fel încât și cetățenii români să beneficieze de niște salarii mai bune, să poată să-și permită un trăi mai bun. Tocmai de aceea mi se pare ceva normal să crească salariile. Este adevărat că, din punct de vedere al unui om de afaceri, nu mai este atât de atractiv să angajezi cetățeni români, dar aici noi am venit cu o serie de propuneri legislative în așa fel încât cine angajează cetățeni români care se întorc din diaspora să poată beneficia de niște scutiri la taxe pe o perioadă de timp cu condiția ca ei, în această perioadă sau într-o perioadă de cel puțin un an de zile, să nu fi dat afară pe niciunul dintre angajații pe care i-a avut până atunci ca să poată beneficia de aceste scutiri fiscale.”, a spus Valentin Făgărășian la emisiunea "Diaspora în direct", de pe DC News și Știridiaspora.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel