Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Munca în Marea Britanie post Brexit: cine are nevoie de viză, când și cum se obține?
WhatsApp
Românii care au sosit în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 se pot supune noului sistem de imigrație britanic, care presupune obținerea unei vize de lucru. Iată ce trebuie să știi despre viza de lucru: cine are nevoie, când și cum se obține. 
Reguli mai dure post-Brexit (Foto ilustrativ. Sursa: Freepik)

Consulatul General la Londra explică condițiille în care cetățenii români pot lucra în Marea Britanie post Brexit.

"MUNCA ÎN MAREA BRITANIE POST BREXIT

-> Cetățenii europeni (inclusiv români) care au sosit în UK după 1 ianuarie 2021 și care NU îndeplinesc condițiile pentru obținerea reședinței în baza schemei EUSS (EU Settlement Scheme), se supun noului sistem de imigrație britanic care presupune obținerea unei VIZE pentru a putea munci în acest stat.
-> Informații complete despre vizele de muncă (spre ex. viza lucrătorului calificat, viza lucrătorului în sănătate și îngrijire, viza lucrătorului sezonier) pot fi accesate la: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration/work-visas .
-> Informații în limba română despre noul sistem de imigrație britanic pot fi consultate accesând pagina web:  https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens.ro 
-> Verificați dacă aveți nevoie de viză în UK:  https://www.gov.uk/check-uk-visa .

#Recomandări:

!Trebuie să dețineți o ofertă de muncă din partea unui angajator (“sponsor”) din UK autorizat de Ministerul de Interne care vă va emite “certificatul de sponsorizare” necesar aplicației pentru viza de muncă.

Lista angajatorilor autorizați să angajeze lucrători străini, cu viză de muncă, poate fi accesată la: https://www.gov.uk/government/publications/register-of-licensed-sponsors-workers 

-> Aplicația pentru viza de muncă se inițiază online, cu obligația prezentării unor documente specifice fiecărui tip de viză.

‼️Viza de muncă se obține ÎNAINTE de sosirea în UK cu scopul desfășurării de activități lucrative în acest stat.

❗️Obținerea vizei de muncă presupune anumite costuri (spre ex. taxă viză, asigurare sănătate), acestea fiind detaliate în cadrul informațiilor despre fiecare tip de viză.

#Viza pentru lucrătorii calificați (Skilled Worker Visa)

Info: https://www.gov.uk/skilled-worker-visa.

Printre documentele solicitate:
·        numărul de referință al certificatului de sponsorizare
·        dovada cunoașterii limbii engleze
·        pașaport valabil/document care atestă identitatea și naționalitatea
·        informații despre locul de muncă și salariul anual
·        codul ocupațional al locului de muncă https://www.gov.uk/government/publications/skilled-worker-visa-eligible-occupations/skilled-worker-visa-eligible-occupations-and-codes 
·        numele angajatorului și numărul de autorizare ca sponsor (inclus pe certificatul de sponsorizare)
-> Pentru consiliere specifică în domeniul imigrației puteți apela la un consilier autorizat în acest domeniu, lista fiind disponibilă la: https://www.gov.uk/find-an-immigration-adviser .
-> Pentru informații despre accesul pe piața britanică a muncii vă puteți adresa Biroului atașaților pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României la Londra:
-> tel. 0207 937 8125

-> email [email protected] ; [email protected] .", este mesajul postat de Consulatul General al României la Londra pe pagina oficială de Facebook

 

---------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel