Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Firme fantomă îi păcălesc pe românii din Anglia și îi taxează pentru programări "urgente". Consulatul General la Londra: "Programările sunt gratuite. Nu apelați la intermediari"
WhatsApp
Consulatul General la Londra trage un semnal de alarmă cu privire la firmele care le promit românilor programări "urgente" pentru rezolvarea diverselor probleme cu actele. 
Marea Britanie este o destinație populară pentru muncitorii români (Foto ilustrativ)

Consulatul General la Londra precizează că programările pentru serviciile consulare sunt gratuite, iar firmele care își oferă serviciile pentru a intermedia o astfel de programare sunt doar niște înșelătorii. 

Pe pagina oficială de Facebook a Consulatului este prezentat și cazul unei familii căreia i s-a solicitat 450 de lire pentru "programarea în regim de urgență" pentru eliberarea pașaportului unui copil.

"PROGRAMĂRILE PENTRU SERVICIILE CONSULARE SUNT GRATUITE! VĂ RUGĂM NU APELAȚI LA INTERMEDIARI.

Vă prezentăm astăzi o situație care din păcate afectează în mod regulat activitatea Consulatului si comunitatea din UK. Recent, o firmă de consultanță a solicitat unor cetățeni români o sumă considerabilă de bani în scopul efectuării unei programării în cadrul oficiului consular (200£ pentru un "pachet" care includea programarea pentru înregistrare certificat naștere, apostilare/traducere). Ulterior suma a fost majorată de către firma de intermediare până la suma de 450£, motivația acestora fiind programarea "în regim de urgență" pentru pașaportul micuțului. Întrucât cetățeanul român a refuzat să achite diferența, cu doar câteva ore înainte de prezentarea la oficiul consular, firma de intermediere a anulat programarea și a blocat datele personale ale clientului, până când diferența de bani ar fi fost plătită. Raportat la această situație facem următoarele precizări:

1. CG Londra nu realizează programări în regim de urgență. De altfel programările pentru documente de călătorie/pașapoarte se pot face DE PE O ZI PE ALTA, sens în care caracterul "de urgență" invocat de firma de intermediere pentru a pretinde sume suplimentare este FICTIV.

2. CG Londra facilitează solicitarea pașaportului pentru micuții ale căror certificate de naștere se înregistrează la sediul nostru ÎN ACEEAȘI ZI, FĂRĂ PROGRAMARE ȘI GRATUIT (cu excepția taxei blanchetă). În consecință, firma de intermediere dorea încasarea unor sume suplimentare pentru o programare care nu este necesară!

3. Programările făcute în numele cetățenilor au fost efectuate cu adrese de e-mail false, create în numele lor. Această situație poate avea consecințe din punct de vedere al protecției datelor cu caracter personal dar și prin posibila blocare a portalului econsulat.ro pentru persoana respectivă (aceasta ar putea figura cu cereri multiple, nefiindu-i permisă crearea unor noi cereri).

În situația menționată mai sus, cetățenii români s-au deplasat la oficiul consular pentru a solicita ajutor. Oficiul consular le-a oferit asistență și sprijin gratuit, conform prevederilor legislației române. În astfel de situații se recomandă depunerea unei plângeri către autoritățile de protecție a consumatorului (detalii în comments).

Dacă doriți să aflați mai multe informații în legătură cu situația prezentată, vă invităm să aruncați o privire la poza atașată, care conține review-ul lăsat de petent pe pagina Consulatului", este mesajul Consulatului.

consulat-londra-firma-teapa

Vezi și: Românii sunt păcăliți de firme fictive care le promit acces pe piața muncii în Marea Britanie. Ce trebuie să facă cei care plătesc mii de lire degeaba

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel