Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii, primul loc în UE la obținerea altei cetățenii. Cei mai mulți dintre ei devin italieni, spanioli și germani 
WhatsApp
Românii ocupă primul loc în Uniunea Europeană la obținerea altei cetățenii. Cei mai mulți dintre ei aplică pentru cetațenie în Italia, Spania, Germania și Franța, arată datele oficiale publicate de Eurostat.   
O româncă flutură tricolorul românesc (Sursa foto: MAPN/Facebook)

Aproape un milion de persoane au dobândit cetățenia într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene în 2022, contribuind la o creștere cu 0,2% a populației totale a UE, arată o analiză publicată pe portalul SchengenVisa, pe baza datelor Eurostat.

Acesta este cel mai mare număr de cetățenie acordat de statele UE într-un an, având în vedere că aproximativ 826.800 de persoane au obținut cetățenia în 2021, 730.700 în 2020 și 706.400 în 2019. Este, de asemenea, o creștere de 19,7% față de anul precedent.

87% dintre cei care au primit cetățenia dintr-o țară UE în 2022 erau foști cetățeni ai țărilor terțe, în timp ce restul aparțineau unei alte țări UE, în principal României. În același timp, România a avut și cea mai mare rată de naturalizare dintre țările UE.

"În 2022, România a înregistrat cea mai mare rată de naturalizare dintre țările UE, cu 26,8 cetățeni acordate la 100 de rezidenți străini. Suedia s-a situat la 10,6, urmată de Olanda la 4,4 și Italia la 4,2", arată sursa citată. 

numar-romani-care-au-aplicat-pentru-cetatenie_78938400

Italia, țara din UE care a primit cei mai mulți cetățeni noi în 2022

 

În ceea ce privește țara UE care a primit cei mai mulți cetățeni noi în 2022, Italia se află în fruntea listei cu o pondere de 22% din total. Spania ocupă locul următor cu 18% din total, iar apoi Germania cu 17%. Aceste trei țări au înregistrat cea mai mare creștere de la an la an, în timp ce Franța, Țările de Jos și Portugalia au înregistrat cele mai mari scăderi.

Marocanii au fost principalii beneficiari ai cetățeniei UE în 2022

Așa cum sa întâmplat de ani de zile, marocanii sunt în fruntea clasamentului pentru majoritatea cetățenilor primite în UE și în 2022, cu 112.700 de cetățeni ai Marocului care devin noi cetățeni ai UE sau 11,3% din total.

Datele recent publicate arată că Spania a acordat 49,2% din totalul cetățenilor primite de marocani, în timp ce Italia este pe locul doi (27,5%). Urmează Franța (14,3%), urmată de Belgia (4,3%). Doar 4,7% dintre marocani și-au câștigat naționalitatea în alte țări ale UE.

tarile-din-ue-care-primesc-cei-mai-multi-cetateni-naturalizati

Potrivit lui Besart Bajrami, fondatorul SchengenVisaInfo, creșterea numărului de noi cetățeni UE a căror țară de origine este Maroc a avut loc în paralel cu creșterea numărului total de persoane care au devenit cetățeni UE în 2022.

În același timp, Bajrami atribuie ponderea mare a marocanilor care obțin cetățenia în Spania proximității geografice dintre cele două țări și istoriei comune pe care le împărtășesc. Se estimează că în Spania trăiesc aproximativ cinci milioane de oameni de origine marocană.

Cazul ciudat al României, țara din Europa în care cetățenii își doresc altă cetățenie

 

Numărul românilor care devin cetăţeni ai unei alte ţări UE a marcat şi el o creştere în ultimii ani. Creșterea, deși ușoară, a fost stabilă și continuă. 

Românii sunt, de fapt, singurii cetățeni ai UE în top10 al naționalităților care au aplicat pentru a obține cetățenie într-o țară UE.

Datele arată că 142.400 de români au devenit cetățeni ai unei alte țări UE de la începutul anului 2018 până la sfârșitul anului 2022.

 

topul-tarilor-din-care-vin-aplicantii-de-cetatenie-intr-un-stat-ue

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Info-utile Vezi toate articolele
pixel