Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Ce se întâmplă dacă nu ai stagiul complet de pensie în România, dar ai muncit și în străinătate. ”Sunt peste legislațiile naționale” - VIDEO
WhatsApp
Ce se întâmplă dacă nu ai stagiul complet de pensie în România, dar ai muncit și-n străinătate. Un director din Casa de Pensii explică.

Maria-Luiza Socol-Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice, a lămurit, în emisiunea ”Departe de România”, realizată de Gabriel Nuță-Stoica, pentru românii plecați la muncă în străinătate, că ”nu mai trebuie să plătească contribuții la pensii în România, dacă muncesc legal, într-un alt stat, și realizează perioade de asigurare”.

În continuare, acesta a explicat că există principiul cumulării perioadelor de asigurare, care înseamnă că nu mai trebuie plătite contribuții în România dacă românii muncesc legal în afara țării, în UE, Marea Britanie sau Elveția: ”Nu mai are sens, câtă vreme există acest principiu al cumulării perioadelor de asigurare”.  

”Dacă eu în România am realizat 10 ani de stagiu de cotizare, apoi m-am mutat în Germania și am mai lucrat 15 ani și încă 10 ani în Franța. În temeiul acestui principiu al totalizării perioadelor de asigurare, când vor efectua calculul toate cele trei instituții, vor lua în considerare toți cei 35 de ani de cotizare realizați în cele trei state membre incidente. În absența regulamentelor europene și al acestui principiu important al cumulării perioadelor de asigurare, persoana nu ar avea dreptul la pensie în România că nu ar îndeplini stagiul minim de cotizare. Însă, vin aceste regulamente care sunt peste legislațiile naționale și spun că atunci când faci o evaluare a îndeplinirii condițiilor la pensie și când faci și calculul drepturilor la pensie, nu este doar pentru deschiderea dreptului, este chiar și pentru efectuarea calculului” a mai spus Maria-Luiza Socol-Florescu. 

Urmărește emisiunea completă:

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel