Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MII de ROMÂNI au descărcat această APLICAȚIE. 50 de MILIOANE de utilizatori au fost PĂCĂLIȚI
WhatsApp
O aplicaţie disponibilă pentru Android, care promite că ne oferă intimitate în timp ce navigăm în mediul online, ne poate fura lista de contacte, documentele de pe telefon şi ne înregistrează locaţia GPS şi toate convorbirile telefonice, informează Digi24. 

Deja, 50 de milioane de utilizatori au fost păcăliţi. Aplicaţia a fost infectată cu cel mai puternic virus rusesc. Singurul semn care trădează prezenţa virusului este scăderea rapidă a bateriei telefonului mobil, spun specialiştii.

„În momentul de faţă am instalat aplicaţia şi este imposibil să facem diferenţa între aplicaţia legitimă şi cea infectată. În tot acest timp aplicaţia poate fura pozele de pe telefon, poate înregistra apelurile telefonice, inclusiv locaţia GPS de pe telefonul mobil. Toate informaţiile fiind transmise către atacator”, a declarat Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.

Citește și WhatsApp. MILIOANE de conturi, în PERICOL

Aplicaţia infectată cu virusul de spionaj a fost descărcată de 50 milioane de persoane. Paradoxal, are deja peste un milion de evaluări, cele mai multe pozitive. În ţara noastră, peste 5.000 de români o folosesc şi ar putea avea datele personale în pericol.

Virusul Triout a apărut prima dată în Rusia. Aplicaţia infectată poate fi descărcată gratuit, din magazine neoficiale, doar pe telefoanele cu sistem Android, folosite de peste 80% dintre români. 18% folosesc iOS şi doar 1% Windows.

(w670) 

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: „Aplicația infectată se comporta exact ca cea legitimă. Aceleași permisiuni sunt cerute, în schimb utilizatorul nu știe cum vor fi abuzate acele permisiuni. De cele mai multe ori este necesară o singură permisiune pentru a abuza de capacitățile de spionaj”.

Bogdan Botezatu, director de cercetare BitDefender: „Aici este o tentativă de furt de imagini. Hackerul care ne controlează telefonul prin respectiva aplicaţie, are acces la sistemul de fişiere de pe dispozitiv”.

Citește și Google Maps va INTRODUCE una dintre cele mai IMPORTANTE funcții de pe Waze

Specialiştii spun că acest tip de ameninţare se numără printre cele mai puternice. Putem scăpa de ea doar dacă ştergem complet aplicaţia.

Bogdan Botezatu, director de cercetare BitDefender: Cel mai simplu și mai eficient fel să ne dăm seama că e ceva în neregulă cu telefonul nostru este să monitorizăm consumul bateriei. Atunci când o aplicație ruleazî în fundal și execută diverse sarcini, cum ar fi furtul de informații sau spionajul, acea aplicație va consuma foarte foarte multă baterie. Când cineva are acces la telefonul personal și poate porni senzorii telefonului, putem să fim siguri că vom fi spionați. De obicei hackerii merg către oameni cu capacități de decizie: politicieni, jurnaliști cărora vor să le afle sursele, oameni care ocupă poziții cheie în companii.

Aplicaţia are şi o variantă sigură, fără virus, dar trebuie descărcată neapărat din magazinele oficiale. Pentru cei care o descarcă din magazinele neoficiale, experţii spun că este absolut necesar să instaleze un antivirus actualizat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel