Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MAE, atenţionare de călătorie: Risc de incendii în Turcia şi Grecia
WhatsApp
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Turcia că sâmbătă au fost înregistrate 44 de focare de incendii pe teritoriul acestei ţări, 30 dintre acestea în zonele rurale şi 14 în zone forestiere. În perioada estivală, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone ale ţării, existând şi pe viitor un risc ridicat de producere a unor incendii de vegetaţie.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să verifice condiţiile meteorologice şi eventualele atenţionări emise anterior deplasării, să manifeste precauţie în zonele afectate, iar în cazul în care primesc alerte telefonice cu privire la izbucnirea unor incendii în zona în care se află, să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale şi ale reprezentanţilor unităţilor hoteliere, să monitorizeze îndeaproape mass-media locale şi să îşi anunţe prezenţa la nivelul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României din Republica Turcia.

De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi să menţină în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7940, Consulatului General al României la Izmir: +90 232 4650579 şi Consulatului General al României la Istanbul: +90 212.358.0516, +90 212.358.3537, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de urgenţă ale: Ambasadei României la Ankara: +90.532.318.1726, Consulatului General al României la Izmir: +90 530 4150077 şi Consulatului General al României la Istanbul: +90 533.542.0695.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro/  (Sfaturi, alerte de călătorie), https://ankara.mae.ro , https://izmir.mae.ro , https://istanbul.mae.ro .

Totodată, MAE reaminteşte că este în vigoare o atenţionare de călătorie şi pentru Republica Elenă, unde de asemenea există risc extrem de ridicat de producere a incendiilor.

Pompierii se luptă cu un nou incendiu de vegetaţie izbucnit lângă Atena

 

Pompierii greci se luptau duminică, pe fondul vântului puternic, cu un incendiu de vegetaţie izbucnit la sud de Atena, la doar câteva ore după ce reuşiseră să stingă flăcările într-o zonă muntoasă din apropierea capitalei, transmite Reuters.

Zeci de pompieri, ajutaţi de 17 aeronave pentru stingerea flăcărilor, s-au luptat să aducă sub control noul incendiu, izbucnit într-o zonă slab populată din apropierea oraşului Keratea, la aproximativ 35 de kilometri sud de Atena.

Imagini cu cel puţin o casă în flăcări au fost difuzate de media din Grecia, în timp ce fumul de la pinii şi măslinii cuprinşi de flăcări se înălţa spre cer.

Pe fondul vântului puternic şi a temperaturilor ridicate din cea mai mare parte a ţării, zeci de incendii de vegetaţie au izbucnit în acest weekend în Grecia. Autorităţile i-au sfătuit pe locuitori să nu se apropie de zonele împădurite.

Pe insula Serifos, unde un incendiu a izbucnit sâmbătă într-o zonă cu vegetaţie joasă şi apoi s-a extins rapid, alimentat de vântul puternic, afectând mai multe gospodării şi determinând evacuarea mai multor sate, pompierii se luptau în continuare cu flăcările.

Incendiul de vegetaţie din Serifos, care la un moment dat s-a extins pe o rază de 15 kilometri, a afectat case de vacanţă şi depozite, a declarat pentru televiziunea greacă primarul insulei, Kostas Revinthis.

Un alt incendiu, izbucnit sâmbătă pe Muntele Parnitha, în apropierea unei rezervaţii naturale de lângă Atena, a fost stins până duminică dimineaţă, au anunţat autorităţile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel