Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UTIL. Despre călătoria minorilor români în străinătate. Ce documente sunt necesare
WhatsApp
Minorii cetățeni români pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali.  Copiii care călătoresc însoțiți doar de un adult care nu are calitatea de părinte sau reprezentant legal trebuie să dețină, pe lângă un document de călătorie valabil (pașaport sau carte de identitate), o declarație legalizată, scrisă și semnată de ambii părinți sau de reprezentantul legal.
Foto ilustrativ

Potrivit europa.eu, declarația legalizată trebuie să menționeze:

- itinerarul

- datele călătoriei

- datele de identitate ale însoțitorului.


Persoana însoțitoare trebuie să prezinte:

- declarația semnată de ambii părinți

- propriul certificat de cazier judiciar

- dacă este cazul, aceasta poate prezenta și documente care îi atestă calitatea de persoană desemnată de compania de transport (de exemplu, însoțitor de zbor).

 

Minorii care călătoresc însoțiți doar de unul dintre părinți trebuie să dețină o declarație scrisă prin care celălalt părinte îi permite minorului să părăsească țara. Declarația trebuie să fie legalizată de un notar. Ea nu este necesară dacă părintele însoțitor poate dovedi:

- că minorul i-a fost încredințat de către o instanță judecătorească

- că celălalt părinte a decedat

- că celălalt părinte a fost declarat dispărut sau că a fost decăzut din drepturile părintești.

 

Pentru studii sau concursuri oficiale, în străinătate

 

Potrivit site-ului oficial al Poliţiei de Frontieră, în cazul în care minorul se deplasează în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale, sunt necesare documentele emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada și statul/statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale, însoțite, după caz, de traduceri legalizate, fără a mai fi necesară avizarea documentelor în cauză de către o autoritate administrativă în domeniu.

Dovada domiciliului minorului în țara de destinație se face cu documentele prevăzute la art. 29 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 94/2006, cu alt document de călătorie al minorului sau cu documentul de identitate al minorului, în care este menționat domiciliul, iar dovada reședinței minorului se face cu documente emise de autoritățile statului de reședință, care atestă că minorul are stabilită reședința în acel stat.

 

2017: 2.900 de minori au fost opriţi la frontieră

 

În cazul în care destinația călătoriei nu poate fi dovedită prin bilete de călătorie emise de companii transportatoare pentru întregul parcurs al călătoriei, însoțitorul minorului completează olograf o declarație pe proprie răspundere în fața organelor poliției de frontieră, din care să rezulte că țara de destinație a călătoriei este cea de reședință/domiciliu a/al minorului.

În situaţia în care poliţiştii de frontieră constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 248/2005 pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe călătoria acestuia.

În 2017, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria a peste 2.900 de cetățeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiții legale.

În cele mai multe cazuri, însoţitorii nu posedau documente de călătorie valabile, părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială sau însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel