Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din diaspora au trimis acasă 4 miliarde de euro în acest an. Țările din care vin cei mai mulți bani
WhatsApp
Românii care lucrează în străinătate au trimis acasă 4 miliarde de euro în acest an, cu aproape 200 de milioane de euro mai mult față de perioada similară a anului trecut. 

Românii din diaspora au trimis acasă 4 miliarde de euro, în primele opt luni ale acestui an. Datele BNR arată că, doar din Marea Britanie, au ajuns în țară 900 de milioane de euro. Mai mulți bani decât anul trecut au trimis și românii plecați la muncă în Italia sau Spania.

Românii din diaspora au trimis în țară, în primele opt luni din 2022, cu aproape 200 de milioane de euro mai mult față de perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor BNR citate de Digi 24, din ianuarie până în august, au ajuns în România aproximativ 4 miliarde de euro.

"Economia a continuat să crească în UE și în Marea Britanie și prin urmare veniturile încasate au fost mai mari, de asemenea datorită inflației au crescut și salariile, deci implicit veniturile", a spus Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România. 

În primele 4 luni ale anului, cei mai mulți bani erau trimiși acasă de românii din Germania, urmați de cei din Marea Britanie. Acum locurile s-au inversat. Marea Britanie urcă pe primul loc, cu cei mai mulți bani trimiși în țară de către românii care lucrează acolo, 897 de milioane de euro, față de 796 de milioane de euro, bani trimiși de românii din Germania.

Nu este greu de înțeles de ce Marea Britanie a urcat pe primul loc. Potrivit statisticilor oficiale, cea mai mare comunitate de români este stabilită în Regatul Unit. În 2021 erau înregistrați aproximativ 540.000 de români. Creșteri sunt şi din Italia, dar și din Spania față de anul trecut. Din Italia s-au trimis circa 617 milioane de euro, iar din Spania 310 milioane de euro în primele 8 luni, mai scrie sursa citată.

Muncitorii români, tot mai greu de convins să lucreze în țară. Companiile de construcții aduc angajaţi din Asia

 

Marii constructori recrutează tot mai des muncitori din străinătate în anul 2022, în special angajaţi din Asia, întrucât majoritatea muncitorilor români lucrează în Diaspora, se arată într-un studiu realizat de o companie care monitorizează şantierele şi proiectele de construcţii din România. 

Astfel, un sfert (26,4%) dintre marii constructori din România lucrează în prezent cu muncitori străini, circa 12% dintre companii sunt într-un astfel de proces de recrutare şi un alt sfert (24,5%) tatonează ideea de a recruta specialişti din alte ţări, precizează IBC Focus.

Doar 37% dintre marii constructori declară că în prezent se descurcă cu angajările prin recrutări doar de pe piaţa românească.

Aceste tendinţe şi nevoi se accentuează şi, prin urmare, la nivel guvernamental există intenţia ca pentru anul 2023 să fie acordate vize pentru 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţă. Noile vize au ca obiectiv să acopere deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum construcţiile, HoReCa, transporturi şi industria de panificaţie.

"Cererea este în creştere în domeniul construcţiilor şi companiile au nevoie de zeci de mii de muncitori pentru a dezvolta şantiere mari. La nivel naţional, nu mai sunt mulţi specialişti disponibili, singura soluţie pentru firme fiind să recruteze constructori din străinătate. În plus, legislaţia este mai clară acum şi, prin urmare, numărul permiselor acordate de autorităţi muncitorilor străini este în creştere. Dacă anii trecuţi firmele tatonau acest mod de recrutare, acum au învăţat să integreze pe şantiere muncitorii străini în ciuda barierelor culturale şi de comunicare", a declarat Andrei Spătaru, CEO al companiei IBC Focus.

Companiile de construcţii de mici dimensiuni vor avea cele mai mari probleme cu recrutarea muncitorilor străini, estimează sursa citată. Spre deosebire de marii constructori, firmele mici nu au expertiză şi resursele necesare pentru recrutarea şi integrarea muncitorilor străini în echipele proprii.

Românii care pleacă să lucreze în străinătate, o problemă pentru firmele locale

 

Potrivit studiului, 9 din 10 firme de construcţii din România au mai puţin de 10 angajaţi şi faptul că tot mai mulţi muncitori români aleg să lucreze în străinătate va pune o presiune şi mai mare pe antreprenorii din domeniu. De altfel, a doua cea mai mare problemă a marilor constructori din România este deficitul de personal.

Conform analizei la care au răspuns cei mai puternici 100 de constructori din România, 57% dintre marile companii spun că estimează o creştere a numărului de angajaţi în următoarea perioadă.

În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, în timp ce în Europa sunt peste 700.000 de români care activează în acest domeniu, potrivit Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

"Deşi prognozele din piaţă sunt de creştere - pentru firmele mici de construcţii piaţa se anunţă cu provocări mari. Acestora le va fi mai greu în zona de contractare de noi lucrări cât şi dificultăţi mai mari în recrutarea şi retenţia muncitorilor vânaţi atât de marii constructori autohtoni cât şi de ofertele de muncă din străinătate", mai spune Spătaru, potrivit Agerpres.

Conform Analizei TOP 100 Antreprenori Generali în Construcţii, mai mult de jumătate dintre constructori (51,8%) estimează că vor înregistra o creştere a veniturilor faţă de anul trecut, iar un sfert (26,4%) se aşteaptă că afacerile vor scădea.

 

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel