Cum pot beneficia românii din diaspora de serviciile medicale din România.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate, o entitate guvernamentală autonomă subordonată Ministerului Sănătății, oferă pachete de servicii medicale. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Casa Națională de Pensii Publice și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială se află în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate beneficiază de un pachet de bază de servicii medicale, servicii de îngrijire a sănătății, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și altele, aprobate de guvern și furnizate de furnizorii aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, care sunt listate pe site-ul CNAS, potrivit Ghidului de reîntoarcere în țară.
Persoanele asigurate contribuie la fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
Unele categorii de persoane sunt asigurate fără a plăti.
Persoanele neasigurate pot beneficia de un pachet minim de servicii medicale, medicamente și materiale sanitare pentru urgențe medicale și chirurgicale, boli endemice sau cu potențial endemic, monitorizarea sarcinii și a nașterii, servicii de planificare familială și terapii preventive și curative, asistență medicală primară, ambulatorii de specialitate pentru specialități clinice, ambulatorii de stomatologie, asistență medicală spitalicească.
Asistența medicală de urgență (112) cuprinde tratamentul medical de urgență și transportul medical asistat cu sau fără medic, consultațiile medicale de urgență la domiciliu și transportul medical fără asistență. Centrele de permanență, spitalele locale/centrele de urgență, unitățile de primire a urgențelor (UPU) oferă servicii medicale (CPU).
Angajații contribuie cu 10% la asigurarea de sănătate. Angajatorul dumneavoastră va deduce și va trimite contribuția dumneavoastră la CNAS. Dacă sunteți pensionar, dacă primiți indemnizație de șomaj sau asistență socială, sunteți asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate fără a plăti această contribuție, se mai arată în ghidul care poate fi descărcat de aici.
Dacă obțineți venituri din activități independente, agricultură, silvicultură, piscicultură, asociere cu o persoană juridică, transfer de proprietate, dividende, dobânzi, drepturi de proprietate intelectuală, investiții și alte surse, trebuie să plătiți contribuții de asigurări sociale dacă estimați că venitul dvs. pentru anul în curs este egal cu 12 salarii minime brute, în vigoare la data limită.
În cazul în care venitul dvs. este mai mic de 12 salarii minime brute sau realizați venituri care nu sunt supuse contribuțiilor sociale și nu vă încadrați în categoriile de persoane scutite de plata contribuțiilor sociale, puteți opta pentru plata contribuțiilor sociale pe baza calculului egal cu 6 salarii minime brute, în vigoare la data depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
În anul 2022, salariul minim brut este de 2.550 de lei.
Odată asigurat, vă puteți înscrie la un medic de familie pe baza unei cereri și folosind cardul dumneavoastră. Înscrierea la un medic de familie se face pe baza formularului de înscriere pentru persoanele care refuză cardul național din motive religioase sau de conștiință, pentru adulții care primesc un duplicat al cardului național și pentru minorii între 0 și 18 ani.
În "Harta furnizorilor" a CNAS sunt înscriși medicii de familie din fiecare județ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News