Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pașaportul românesc, locul 17 în topul celor mai puternice documente de călătorie din lume
WhatsApp
Pașaportul românesc se află pe locul 17 în topul celor mai puternice documente de călătorie din lume, conform indexului realizat de Henley.

Cei care dețin pașaport românesc pot intra în 176 de țări fără viză, potrivit clasamentului.

Cele mai puternice pașapoarte în primul trimestru al anului 2023 sunt cele din Japonia, respectiv Singapore, care permit accesul, fără viză, în 193 de țări din lume. Pe locul doi se află Coreea de Sud, cu pașaportul care permite accesul, fără viză, în 192 de țări. Poziția a treia este ocupată de Germania și Spania, cu acces fără viză în 191 de țări.

Pașaportul american nu este cel mai puternic din lume

 

Pașaportul SUA este pe locul 7, la egalitate cu cel al Belgiei, dar sub cel al Franței sau Austriei.

Indexul pașapoartelor este bazat pe date exclusive furnizate de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) și monitorizează în mod regulat cele mai „prietenoase” pașapoarte din lume, din 2006.

În coada clasamentului se află pașapoartele din Afganistan, Irak, Siria, Pakistan, Yemen, Somalia și Nepal.

Clasamentul detaliat poate fi consultat aici.

Regimul de călătorie în străinătate pentru cetăţenii români

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se asigure înainte de plecarea în străinătate că valabilitatea documentelor de călătorie (paşaport sau carte de identitate) depăşeşte valabilitatea vizei solicitate, cu cel puţin şase luni.

Vezi aici lista completă a statelor care solicită sau nu viză pentru cetățenii români.

Diplomația românească, un secol de istorie

 

Diplomația românească a avut o istorie lungă și îndelungată, care a evoluat în timpul celor peste 100 de ani de existență a statului modern român. De la începuturile sale, în anii 1800, până în prezent, diplomația românească a fost orientată spre menținerea păcii și securității în Europa și în lume, precum și spre promovarea intereselor naționale ale României.

În primii ani ai existenței sale, diplomația românească a fost concentrată pe menținerea independenței și unității statului român. Acest lucru a implicat o serie de negocieri și acorduri cu vecinii săi, precum și o participare activă la conferințe și tratate internaționale.

Odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, diplomația românească a jucat un rol important în negocierea unui armistițiu și a unui tratat de pace. După război, România a devenit un membru fondator al Societății Națiunilor, precum și al altor organizații internaționale importante.

În perioada interbelică, diplomația românească a continuat să fie concentrată pe menținerea păcii și securității în Europa, precum și pe promovarea intereselor economice și politice ale României. Totuși, cu venirea celui de-al Doilea Război Mondial, România a fost nevoită să se alinieze Germaniei naziste, ceea ce a avut un impact negativ asupra reputației țării în lume.

romani-diaspora-steag-romania-steag

După război, diplomația românească a avut un rol important în reconstruirea țării și în reintegrarea sa în comunitatea internațională. A fost semnat tratatul de pace de la Paris, iar România a devenit membru al Organizației Națiunilor Unite și al altor organizații internaționale importante. De asemenea, țara a început să-și consolideze relațiile cu statele vecine și cu alte țări din Europa și din lume.

În perioada comunistă, diplomația românească a fost orientată spre promovarea intereselor țării în cadrul blocului comunist și spre menținerea relațiilor bune cu alte state comuniste. Totuși, aceasta a însemnat, de multe ori, neglijarea intereselor și valorilor naționale ale României.

După căderea comunismului, diplomația românească a început o nouă etapă, orientată spre integrarea în structurile europene și spre consolidarea relațiilor cu statele din regiune și din lume. În 2007, România a devenit membru al Uniunii Europene, ceea ce a oferit țării noi oportunități de a-și promova interesele și valorile în cadrul Uniunii.

În prezent, diplomația românească continuă să fie orientată spre menținerea păcii și securității în Europa și în lume, precum și spre promovarea intereselor economice și politice ale României. Aceasta include o participare activă în misiunile de pace ale ONU, precum și o cooperare strânsă cu alte state din Europa și din lume.

În concluzie, diplomația românească a evoluat în timpul celor peste 100 de ani de existență a statului modern român, adaptându-se la schimbările din lume și la provocările de securitate și economice. Ea continuă să joace un rol important în promovarea intereselor și valorilor naționale ale României în lumea internațională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel