Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MAE, recomandări pentru românii care călătoresc de Paște
WhatsApp
MAE are o serie de recomandări pentru românii care călătoresc în străinătate de Paște. 

Ministerul Afacerilor Externe reiterează, în contextul sărbătorilor pascale şi al minivacanţei de 1 Mai, o serie de recomandări adresate cetăţenilor români ca, înainte de planificarea şi efectuarea unor deplasări, să se documenteze atent cu privire la condiţiile de intrare şi şedere din statul/statele de tranzit sau destinaţie.

Într-un comunicat transmis miercuri de MAE, cetăţenii români sunt îndemnaţi să îşi pregătească din timp călătoria, luând în considerare următoarele recomandări cu caracter general: să consulte, anterior deplasării, rubrica "Sfaturi de călătorie" de pe pagina de internet a Ministerului de Externe unde sunt puse la dispoziţie recomandări generale de călătorie, precum şi informaţii actualizate pentru fiecare stat în parte; să se asigure că documentul de călătorie este valabil pe toată durata şederii în străinătate; să încheie o asigurare de călătorie; să îşi înregistreze prezenţa pe teritoriul statului de destinaţie, la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular; să aibă grijă în permanenţă de documentele de călătorie. Este indicat să păstreze documentele şi valorile personale în locuri sigure şi să nu le expună în mod vizibil, inclusiv în autovehicule.

MAE precizează că, în cazul pierderii documentelor de călătorie, cetăţenii români trebuie să contacteze cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică a României în străinătate, pentru a declara pierderea acestora şi a solicita eliberarea, în regim de urgenţă, a unor documente de călătorie provizorii.

În situaţia furtului documentelor de călătorie româneşti, trebuie să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie pentru declararea furtului şi solicitarea eliberării unei adeverinţe în acest sens. Doar în baza declaraţiei de la poliţia locală, reprezentanţa diplomatică a României poate elibera documente temporare de călătorie.

Recomandări în ceea ce privește cazarea și transportul

 

În cazul cetăţenilor români care se deplasează cu autovehiculul, este obligatoriu să deţină o asigurare internaţională pentru accidente, în termen de valabilitate. Dacă aleg călătoria cu avionul, nu trebuie să îşi lase bagajele nesupravegheate şi nu trebuie să accepte să transporte pachete/bagaje ale altor persoane.

De asemenea, este recomandat să îşi rezerve cazarea direct pe pagina hotelului sau pe pagina agenţiilor de turism şi platformelor de rezervări acreditate.

Totodată, MAE atrage atenţia că cetăţenii români ar trebui să evite implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în statele vizitate. Este recomandat să urmărească pagina web a MAE şi paginile de pe conturile de socializare ale Departamentului Consular şi ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, pentru sfaturi şi alte informaţii utile călătoriei.

Recomandări pentru românii care merg în Bulgaria

 

Pentru cetăţenii români care călătoresc în sau tranzitează Republica Bulgaria, MAE recomandă luarea în considerare a unor aspecte particulare: posibilitatea creşterii timpilor de aşteptare în punctele terestre de trecere a frontierei la efectuarea controalelor specifice, în contextul unui aflux ridicat de turişti în această perioadă; pentru ieşirea din România, poate fi accesată aplicaţia Poliţiei de Frontieră Române; posibilitatea apariţiei unor acţiuni de protest spontane care pot afecta punctele comune de trecere a frontierei şi/sau drumurile şi pot duce la blocarea punctelor de trecere a frontierei.

MAE transmite, în cazul cetăţenilor români care călătoresc în Republica Elenă, că există de asemenea posibilitatea creşterii timpilor de aşteptare în punctele terestre de trecere a frontierei la efectuarea controalelor specifice, în contextul unui aflux ridicat de turişti în această perioadă şi le recomandă acestora să aibă grijă în permanenţă de obiectele personale/documentele de călătorie, în special în zonele aglomerate/punctele turistice intens circulate.

MAE reaminteşte cetăţenilor români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă în străinătate, să contacteze ambasada sau consulatul României cel mai apropiat, prin intermediul telefonului de urgenţă, pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate. Datele de contact ale misiunilor diplomatice/oficiilor consulare se regăsesc pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe la adresa https://www.mae.ro/romanian-missions

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel