Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lucrezi în străinătate și plănuiești să te întorci în țară? Iată cum înscrii copilul în învățământul românesc
WhatsApp
Românii din străinătate care plănuiesc să revină în țară și care vor să-și înscrie copii în sistemul de învățământ românesc trebuie să urmeze o serie de pași. Află din materialul nostru tot ce trebuie să știi despre înscrierea copilului în învățământul românesc. 
Lucrezi în străinătate, dar plănuiești să te întorci în țară? Iată cum înscrii copilului în învațământul românesc

Tot mai mulți români care au plecat să lucreze în străinătate în urmă cu mulți ani plănuiesc să revină în țară. O parte dintre aceștia au copiii de vârstă școlară sau de grădiniță, așa că tranziția poate fi uneori dificilă. Citește mai departe un scurt ghid despre înscrierea copilului în sistemul de învațământ din România.  

Înscrierea copilului în învațământul românesc

 

Înscrierea în sistemul școlar românesc necesită echivalarea studiilor străine. Până la finalizarea procedurii de echivalare, elevii sunt înscriși ca audienți. Activitatea elevilor audienți este consemnată în cataloage provizorii; toate evaluările și prezențele vor fi trecute în cataloagele de clasă în urma recunoașterii și echivalării studiilor în străinătate. 

Alegerea nivelului clasei la care se înscrie copilul ca audient se face de către o comisie de instructori care predau la nivelul de studiu specificat sau de către părinți, decizie asumata prin semnătură, potrivit Ghidului de întoarcere în țară.

Înscrierea la grădiniță

 

În România, grădinițele de stat sunt gratuite. Cererea de înscriere la grădinița trebuie sa conțină:

- copie a certificatului de naștere al copilului;

- copie a actului de identitate al părintelui, tutorelui sau reprezentantului legal;

- dosar medical completat conform normeloraviz epidemiologic;

- hotărâri judecătorești relevantedocumente care să confirme îndeplinirea criteriilor generale sau speciale de selecție a celor trei instituții de învățământ alese;

- adeverințe de venit ale părinților sau alte documente care să ateste venitul familiei pentru grădinițele cu program prelungit și săptămânal.

Înscrierea în clasa pregătitoare

 

Pentru înscrierea în clasa pregătitoare, părinții / tutorele legal trebuie să indice unitatea școlară la care este alocată strada de domiciliu.

Documentele de înscriere în clasa pregătitoare:

- online sau la secretariatul școlii, o cerere de înscriere standard;

- o copie verificată a certificatului de naștere al copilului de la școală;

- o copie a cărții de identitate a părintelui, confirmată de secretariatul școlii pe baza originalului;

- o copie a documentului prin care Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (sau Centrul desemnat pentru Municipiul București) comunică dezvoltarea psihosomatică a copilului - dacă este cazul;

- Informațiile din formularul standard de înscriere sunt introduse într-un program informatic pentru validare și poate fi aleasă doar o singură școală, potrivit sursei citate.

Citește mai departe: Plănuiești să revii în țară? Iată cum poți beneficia de serviciile medicale din România

 

Românii din străinătate care plănuiesc să se întoarcă în țară pot beneficia de serviciile medicale din România în anumite condiții. Iată tot ce trebuie să știi dacă plănuiești să revii în țară.

Cum pot beneficia românii din diaspora de serviciile medicale din România.

Despre CNAS

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate, o entitate guvernamentală autonomă subordonată Ministerului Sănătății, oferă pachete de servicii medicale. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Casa Națională de Pensii Publice și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială se află în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Citește aici cum puteți beneficia de serviciile medicale din România.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel