Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ghidul alegătorilor români care votează în străinătate. Tot ce trebuie să știi despre votul din 9 iunie (document)
WhatsApp
MAE și AEP au publicat ghidul alegătorului român pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au lansat Ghidul alegătorului român la secțiile de votare organizate în străinătate pentru alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc pe 9 iunie 2024. Ghidul este disponibil online pe pagina oficială a MAE.

Acest material informativ oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de organizarea și desfășurarea scrutinului din 9 iunie 2024. Ghidul detaliază cine are drept de vot, actele de identitate necesare pentru votare, programul secțiilor de votare, procedura de votare la secție și modul de funcționare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Cetățenii interesați pot consulta ghidul accesând link-ul: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/ghidul_alegatorului_roman_din_strainatate_-_parlamentul_european_9_iunie_2024.pdf 

MAE organizează, prin intermediul Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României în străinătate, un număr de 915 secții de votare pentru aceste alegeri europarlamentare, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul secțiilor organizate la alegerile europarlamentare din 2019. Lista completă a secțiilor de votare din străinătate și adresele acestora poate fi consultată pe pagina de internet a MAE, la secțiunea dedicată alegerilor: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectiilor_de_votare_9_iunie_2024_site_mae.pdf 

Pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, utilizând un document de identitate românesc valabil în ziua votării. Documentele acceptate includ: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

În ziua scrutinului din 9 iunie 2024, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora 22.00. Alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 22.00, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, vor putea să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59, potrivit unui mesaj al Ambasadei României în Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel