Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Formularul digital de intrare în ţară (PLF), obligatoriu începând de luni, 20 decembrie
WhatsApp
Persoanele care intră în ţară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), începând de luni, 20 decembrie. Documentul conţine date despre ţara din care se vine şi despre destinaţia din România. 

Potrivit Guvernului, cu ajutorul informațiilor din formular, direcţiile de sănătate publică vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetăţean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Documentul trebuie să fie completat de toate persoanele care intră în România şi călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale. Acesta poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro , dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

„Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primeşte un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Paşii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID. Platforma https://plf.gov.ro va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Formularul digital conţine următoarele informații: numele şi prenumele, datele de identificare şi de contact; țara, regiunea şi localitatea de unde călătoreşte spre România, inclusiv cele tranzitate; localitatea şi adresa de destinaţie în România; mijlocul de transport cu care călătoreşte spre România; data intrării în România; datele minorilor însoţitori, dacă este cazul.

Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România şi va fi verificat odată cu cartea de identitate sau a paşaportului în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră

Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore. Cei care nu completează documentul riscă o amendă cuprinsă între 2.000 de lei și 3.000 de lei.

Cine intră în carantină. Regulile complete de intrare în România

 

Persoanele (române sau străine) care vin din statele UE + Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția din zona VERDE sau GALBENĂ:

– NU intri în carantină dacă ești vaccinat (sau trecut prin boală în ultimele 6 luni) > cu certificat verde.

– Carantină 14 zile dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, nu ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).

Carantinarea se face ori la domiciliu, ori la o adresă declarată, ori într-un spațiu special amenajat.

Din zona ROȘIE:

– NU intri în carantină dacă ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni.

– Carantină 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, dar ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).

– Carantină 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, NU ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).persoanele (române sau străine) care vin din afara UE, Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția

– NU intri în carantină dacă ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni, și ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

! Dacă nu ai test negativ, intri în carantină 10 zile.

– Carantină 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, dar ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

– Carantină 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, și NU ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

EXCEPȚII DE LA CARANTINĂ (cine nu intră în carantină)

 

Cei care prezintă test negativ RT-PCR sa fie:
– cu 48 ore înainte pt. țări non-UE sau
– cu 72 ore înainte pt țări UE, Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția

copiii sub 12 ani; 

copiii cu vârste între 12 și 16 ani care prezintă un test RT-PCR negativ, indiferent de statul din care vin în România;

dacă ești elev și/sau student român sau cu reședința/domiciliul în afara României, și însoțitorii acestora (pt. elevii minori), trecut prin boală în ultimele 6 luni, și ai test negativ RT-PCR;

dacă ești nevaccinat sau nu ai trecut prin boală și stai în România max. 3 zile, dacă prezinți un test RT-PCR negativ;

dacă tranzitezi România (în max. 24 ore);

dacă ești transportator de marfă sau transportator persoane (max. 9 locuri), te deplasezi doar în scop profesional, și ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni, sau ai test negativ RT-PCR;

dacă ești lucrător transfrontalier din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova sau cetățean român angajat ai operatorilor economici din cele două țări (la intrarea în țară, faci dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi);

dacă ești pilot de aeronave (și personalul navigant), sau mecanic de locomotivă (şi personalul feroviar);membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați sau care nu au avut Covid;

vor participa doar doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate;persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;

dacă ești angajat al sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională și te întorci în România de la activități desfășurate în interes profesional și ești vaccinat ori trecut prin boală în ultimele 6 luni;membrii misiunilor diplomatice sosiți în țară din state aflate pe lista roșie, dacă prezintă un test PCR negativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
22 sep 2023, 15:37
DefenseRomania.ro
13 aug 2023, 13:54
RadioDCNews.ro
22 sep 2023, 12:28
DCNews.ro
22 sep 2023, 15:37
Spectacola.ro
22 sep 2023, 15:45
Astrosens.ro
15 sep 2023, 17:53
DCMedical.ro
22 sep 2023, 00:24
ParintiSiPitici.ro
21 sep 2023, 11:02
RadioDCNews.ro
22 sep 2023, 12:28
DCBusiness.ro
22 sep 2023, 14:51
ParintiSiPitici.ro
21 sep 2023, 11:02
Spectacola.ro
22 sep 2023, 15:45
DCBusiness.ro
22 sep 2023, 14:51
DefenseRomania.ro
13 aug 2023, 13:54
Astrosens.ro
15 sep 2023, 17:53
DCMedical.ro
22 sep 2023, 00:24