Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Carmen Avram, interviul zilei la ȘtiriDiaspora: Pescuitul românesc, între tradiție și bani europeni. Totul despre Politica Comună de Pescuit
WhatsApp
Europarlamentarul Carmen Avram va vorbi, joi, 24 martie, la interviurile ȘtiriDiaspora și DCNews, despre un nou subiect extrem de interesant: sectorul românesc de pescuit, în contextul politicilor UE și a războiului din Ucraina. 

ȘtiriDiaspora difuzează joi, 24 martie, începând cu ora 13.00, un interviu cu europarlamentarul Carmen Avram. În cadrul interviului vor fi abordate o serie de teme legate de Politica Comună de Pescuit și despre impactul războiului din Ucraina asupra pescuitului la Marea Neagră.

Urmăriți interviul în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora și DCNews, dacă vreți să aflați despre banii europeni destinați sectorului de pescuit și acvaltură, despre susținerea tinerilor, despre angajamentul Comisiei Europene pentru acest sector și despre Politica Comună de Pescuit.

Pentru a rămâne la curent cu activitatea europarlamentarului Carmen Avram, urmărește www.carmenavram.ro.

VIDEO

Youtube video image
 

Ce este Politica Comună de Pescuit

 

Prin Politica Comună de Pescuit, UE stabilește cadrul legislativ și financiar pentru sectorul de pescuit și acvacultură. Banii europeni sunt destinați pentru retehnologizare, investiții în procesarea peștelui, modernizarea bărcilor de pescuit, înlocuirea motoarelor pentru a fi mai puțin poluante, susținerea tinerilor ca să ducă mai departe această tradiție a pescuitului, dezvoltarea zonelor pescărești prin susținerea de activități conexe pescuitului, inclusiv susținerea de investiții în domeniul turismului.

Pescuitul, tradiție veche în România

 

Pescuitul comercial în România este o activitate cu o îndelungată tradiție. Înainte de 1989 existau în România aproximativ 180 unităţi de procesare a peştelui. După 1990 fabricile de conserve de peşte şi-au redus treptat producţia, ajungând până la încetarea activităţii. Flota Romaniei nu mai există, bărcile de azi fiind, în mare parte, ambarcațiuni de mici dimensiuni. Pescuim puțin, procesăm și mai puțin și consumăm infim.

Dezafectarea treptată a sectorului piscicol, diminuarea semnificativă a numărului de nave şi ambarcaţiuni pescăreşti, capacitatea financiară scăzută a deţinătorilor de ambarcaţiuni motorizate, sprijinul limitat al statului în ceea ce privește susținerea sectorului (lipsa de subvenții, lipsa facilitării creditărilor) precum şi posibilităţile reduse de accesare a fondurilor din cauza capacității financiare scăzute a deţinătorilor actuali de ambarcaţiuni motorizate, reprezintă cauzele declinului acestui sector.

Războiul din Ucraina, impact asupra pescuitului la Marea Neagră

 

Ca toate celelalte verigi din lanțul agro-alimentar, sectorul de pescuit e afectat și el. România, insă, e lovită mult mai dur, din cauza apropierii de zona de conflict. 

Mai multe detalii, în interviul transmis miercuri, 24 martie, de la ora 13:00, pe DCNews.ro, DCNewsTV.ro, precum și pe ȘtiriDiaspora.ro (în cadrul aceste știri), dar și pe paginile de Facebook și YouTube ale site-urilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Info-utile Vezi toate articolele
pixel