Potrivit site-ului AEP, dintre aceştia, pentru prezidenţiale - 3.121 au depus cereri pentru a vota la secţie şi 3.078 prin corespondenţă, iar la parlamentare - 3.290 pentru a vota la secţie şi 2.813 prin corespondenţă.
Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale sau parlamentare din acest an prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reşedinţă se pot înregistra online pe portalul web www.votstrainatate.ro.
Site-ul www.votstrainatate.ro cuprinde secţiunile: 'Alegerea Preşedintelui României' şi 'Alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor', în cadrul cărora există două categorii: 'Alegător în străinătate la o secţie de votare' şi 'Alegător în străinătate prin corespondenţă'.
Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care vor să voteze prin corespondenţă trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, pentru fiecare tip de alegere, până cu 45 de zile înainte de data votării.
În cazul celor care doreau să voteze la secţie, aceştia se puteau înregistra în Registrul electoral, pentru fiecare tip de alegere, până cu cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale.
Alegerile parlamentare au loc pe 1 decembrie, iar cele prezidenţiale sunt programate pe 24 noiembrie - primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie - turul al doilea.
Românii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea vota la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an fie prin corespondență, fie la secțiile de votare organizate de misiunile diplomatice. Alegătorii care doresc să își exercite dreptul de vot prin corespondență trebuie să se înregistreze în prealabil pe platforma dedicată www.votstrainatate.ro , gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), potrivit unui anunț al Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Pentru a participa la votul prin corespondență, cetățenii trebuie să completeze formularul online până la 10 octombrie pentru alegerile prezidențiale și până la 17 octombrie pentru cele parlamentare. După înregistrare, aceștia vor primi prin poștă documentele necesare, pe care trebuie să le expediaze înapoi cu suficient timp înainte, astfel încât să ajungă la biroul electoral corespunzător până cu trei zile înainte de data votării.
Este important de menționat că odată înscris pentru votul prin corespondență, alegătorii nu mai pot vota la secțiile de votare, deoarece sunt deja incluși în lista electorală corespunzătoare acestei modalități de vot.
În ceea ce privește votul la secțiile din străinătate, Ambasada României la Londra, Consulatul General al României la Londra, Manchester și Edinburgh au început pregătirile pentru organizarea scrutinelor, urmând să pună la dispoziția cetățenilor cât mai multe locații unde aceștia să își poată exercita dreptul de vot.
Lista finală a secțiilor de votare va fi publicată cu 30 de zile înainte de data alegerilor.
Calendarul alegerilor este următorul:
- Alegeri pentru Președintele României, turul I: 22 – 24 noiembrie 2024
- Alegeri pentru Senat și Camera Deputaților: 30 noiembrie și 1 decembrie 2024
- Alegeri pentru Președintele României, turul II: 6 – 8 decembrie 2024
În primul tur al alegerilor prezidențiale, cetățenii vor alege noul președinte al României pentru un mandat de 5 ani. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea absolută de 50%+1 din voturi, un al doilea tur de scrutin va fi organizat. La alegerile parlamentare, cetățenii vor vota pentru reprezentanții în Parlamentul României, care vor deține un mandat de 4 ani.
Această procedură asigură participarea activă a diasporei la procesul electoral, oferind alternative flexibile pentru a-și exprima votul, fie prin corespondență, fie la urne, în funcție de preferințele și posibilitățile fiecăruia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News