Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Incendiu violent în suburbiile Atenei. Autoritățile au ordonat noi evacuări
WhatsApp
Un incendiu de pădure amplificat de vântul puternic a devastat sâmbătă vegetaţia din suburbiile sudice ale Atenei, mulţi locuitorii fiind nevoiţi să părăsească zona, au declarat pompierii, relatează AFP.

Protecţia civilă greacă le-a cerut cetăţenilor din Ano Voula şi din împrejurimi să-şi părăsească locuinţele, flăcările ajungând deja într-o zonă rezidenţială.

Incendiul, în acest stadiu scăpat de sub control, a provocat şi evacuarea altor patru zone sâmbătă după-amiaza, întrucât vântul şi-a schimbat direcţia şi a împins flăcările spre Vari, a explicat Grigoris Konstantelos, primarul oraşului Voula, pentru postul de televiziune Skai.

Mai târziu, după-amiază, un alt incendiu a izbucnit în apropierea Atenei, în Kouvaras, dar nicio zonă rezidenţială nu este ameninţată.

Vara trecută, cel mai mare val de căldură din ultimele decenii din Grecia, pe care autorităţile l-au atribuit schimbărilor climatice, a declanşat incendii care au distrus peste 100.000 de hectare de pădure şi terenuri agricole, cele mai grave pagube cauzate de incendii din 2007.

Peste 200 de pompieri şi echipamente furnizate de alte ţări ale Uniunii Europene (UE) vor fi în curând trimise în Grecia pentru a ajuta la combaterea acestor incendii de vegetaţie.

Bulgaria, Finlanda, Franţa, Germania, România şi Norvegia vor participa la această operaţiune, coordonată de Mecanismul de Protecţie Civilă al UE, a anunţat joi Comisia Europeană.

Citește mai departe: Aproximativ 1,4 milioane de români vor merge, în această vară, în Grecia

 

Autorităţile de frontieră elene estimează că numărul turiştilor din România preconizat pentru actualul sezon estival va fi de aproximativ 1,4 milioane de cetăţeni români, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

O delegaţie a MAE a fost în Republica Elenă pe 27 şi 28 mai, prilej cu care a avut o serie de întâlniri tehnice cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale elene şi bulgare, precum şi cu reprezentanţi ai patronatelor greceşti din industria hotelieră, cu scopul de a găsi cele mai bune soluţii pentru facilitarea accesului şi şederii turiştilor români, în contextul sezonului estival.

În cadrul discuţiilor tehnice din punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, la care au participat şi reprezentanţi ai poliţiei naţionale şi de frontieră din Bulgaria şi Grecia, partea română a prezentat interlocutorilor eleni şi bulgari o serie de obiecţii ale turiştilor români faţă de timpii mari de aşteptare pentru trecerea frontierei, îngrijorarea autorităţilor române privind riscul repetării întârzierilor mari din anii precedenţi şi a asigurat de întreaga disponibilitate a părţii române pentru colaborare instituţională în vederea identificării unor soluţii menite să fluidizeze traficul la frontiera bulgaro-elenă şi să reducă timpii de aşteptare.

Reprezentanţii autorităţilor bulgare şi elene au precizat că au fost deja întreprinse o serie de măsuri complementare eliminării restricţiilor sanitare şi care vor conduce la reducerea timpilor mari de aşteptare pentru accesul în Republica Elenă.

Printre cele mai importante măsuri comunicate de partea elenă se află: suplimentarea numărului poliţiştilor de frontieră eleni pentru realizarea controlului la frontieră; creşterea capacităţii de tranzit prin punctul de frontieră prin organizarea unor ghişee adiţionale; simplificarea procedurilor de control al documentelor de călătorie pentru cetăţenii UE; o mai bună coordonare între autorităţile de frontieră bulgare şi elene pentru transmiterea, în timp real, a informaţiilor privind volumul de tranzit la frontiera româno-bulgară.

De asemenea, consultările care au avut loc cu acest prilej au creat premisele pentru organizarea, în premieră, în perioada următoare, a unei reuniuni tehnice trilaterale, România-Bulgaria-Grecia, pe tema gestionării fluxurilor de turişti care călătoresc pe cale rutieră în Republica Elenă, prin Bulgaria.

MAE transmite cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Elenă, în actualul sezon estival, următoarele recomandări: consultarea, înainte de efectuarea deplasării, a paginii de internet a MAE, secţiunea Condiţii de călătorie; utilizarea unor puncte de trecere a frontierei alternative, destinate tranzitului rutier pentru turişti, având în vedere faptul că punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas este cel mai solicitat în această perioadă a anului; evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor în zilele de la finalul săptămânii şi a intervalelor orare de maximă aglomeraţie, 12,00-18,00; să se asigure că dispun de carburant suficient şi rezerve de alimente şi apă pentru cazul creşterii timpilor de aşteptare. 

Grecia suspendă purtarea măştii, odată cu deschiderea sezonului turistic

 

Purtarea măştii este suspendată în Grecia în spaţii închise începând de miercuri pentru cel puţin trei luni, vara fiind în mod tradiţional perioada de vârf a încasărilor provenind din industria turismului, de care ţara depinde economic, relatează France Presse.

Cu excepţia transportului urban - metrou, tramvai, autobuz -, a caselor de bătrâni şi spitalelor, purtarea măştii pentru protecţie împotriva COVID-19 nu mai este obligatorie în magazine, bănci sau servicii publice.

În şcoli, elevii trebuie să poarte măşti numai în timpul examenelor de sfârşit de an.

Pentru ambarcaţiuni, până acum nu s-a luat o decizie specifică, însă autorităţile recomandă purtarea măştii când este prea multă lume.

La mijlocul lunii mai, ministrul sănătăţii, Thanos Plevris, a anunţat suspendarea măsurilor de stopare a pandemiei de coronavirus în vederea deschiderii sezonului turistic, dar mai ales din cauza "datelor epidemiologice şi recomandărilor experţilor".

Ministrul a indicat însă că toate măsurile de stopare a pandemiei ar trebui reexaminate la 1 septembrie, după sezonul estival.

În ultimele săptămâni, numărul deceselor şi cazurilor de infecţie cu variante ale COVID-19 în Grecia au scăzut treptat: marţi, ţara a înregistrat 5.080 de infecţii, în timp ce numărul total de persoane infectate de la debutul pandemiei în februarie 2020 s-a ridicat la 3.453.229.

Cu 10,7 milioane de locuitori, Grecia a înregistrat până acum în jur de 29.800 de decese. Peste o duzină de decese sunt încă înregistrate zilnic.

Pentru a opri pandemia, guvernul conservator grec a impus timp de doi ani măsuri stricte, de la izolare până la vaccinarea aproape obligatorie a populaţiei, pentru a evita colapsul serviciilor spitaliceşti în mod tradiţional slabe, notează AFP.

Economia Greciei depinde de turism, care reprezintă aproape un sfert din PIB. Încă din februarie, Atena a început să relaxeze sistemul pus în aplicare pentru a opri pandemia, prin suspendarea testului de depistare obligatorie pentru călătorii sosiţi în Grecia şi care deţin un certificat de vaccinare european.

 

------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel