Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O studentă româncă stabilită în Olanda explică de ce conaționalii vin acolo pentru studii. ”Trăiești ca un barosan”/ VIDEO
WhatsApp
O studentă româncă a stârnit controverse printre conaționali după ce a spus că în Olanda ”trăiești ca un barosan”.
Foto: Capturi de ecran / Sursă: Tiktok @donatellanutellaa

Un videoclip postat de o studentă româncă în Olanda pe platforma TikTok a stârnit controverse și dezbateri aprinse printre conaționalii săi. În filmare, tânăra a fost întrebată de un urmăritor de ce mulți studenți români aleg să-și continue studiile în Olanda, în ciuda percepției generale că viața acolo este scumpă.

”Toți spun că este scump și totuși sunt foarte mulți studenți români care aleg Olanda. Nu înțeleg cum vă descurcați sau de ce alegeți această țară.”, se arată în comentariu. 

Tânără a explicat că, deși inițial îți poate fi teamă de nivelul de trai și de cheltuielile aparent mari, în realitate situația este cu totul alta. "Când pleci din România, e o altfel de economie. La început ești speriat de câți bani cheltui, dar cât cheltui aici e normal pentru cât câștigi. E altă economie", a exclamat aceasta.

”În România, chiria e mult prea scumpă, mâncarea e mult prea scumpă...” 

 

Românca a mai povestit că veniturile ei erau de aproximativ 800 de euro lunar de la un job part-time, un nivel de venit pe care îl consideră normal pentru Olanda. De asemenea, a beneficiat de o bursă de 200 de euro, destinată studenților români sau din Uniunea Europeană.

”Când pleci din România, e o altfel de economie. La început ești speriat de câți bani cheltui, dar cât cheltui aici e normal pentru cât câștigi. E altă economie. Ca să înțelegi, eu, aici la master, cât am fost studentă câștigam 800 euro de la job-ul part-time. Cam atât câștigi la un job part - time. După, aveam bursă, pe care o primești dacă ești român sau din UE și aveam în total 1.000 de euro. Chiria este între 350 și 450 de euro. Efectiv, trăiești ca un barosan. Trăiești extraordinar de bine în Olanda. E ieftină, dar sunt chestii foarte scumpe, cum ar fi asigurarea medicală care este 100 și ceva de euro. Dar cu banii pe care îi câștigi aici, te descurci foarte bine.

Dacă m-aș întoarce în România, în momentul de față, nu aș putea să îmi pun 1000 de euro de-o parte din salariu meu lunar. Aici pot. Chiria e mult prea scumpă, mâncarea e mult prea scumpă, totul e la superlativ în România. Banii pe care îi primești, au rămas aceiași. În Olanda, nu. În Olanda primești foarte mulți bani de la stat, de la job, salariile sunt foarte mari. Câștigi bine aici, ai avea mai mulți bani decât ai avea în România. Așa e viața aici, te descurci foarte bine, mai ales ca și student. De asta vin mulți români în Olanda, pentru că au Duo (n.r bursa de sprijin).”, a explicat studenta româncă. 

Reacția internauților 

 

Cu toate acestea, reacțiile internauților au fost mixte. Unii au confirmat avantajele financiare ale vieții în Olanda, menționând că, deși există cheltuieli mari, beneficiile și drepturile pe care le au compensează. În schimb, alții au subliniat că prețul chiriilor și alte costuri sunt semnificativ mai ridicate, iar pentru mulți, banii câștigați nu rămân suficienți după plata impozitelor și a altor taxe.

”Îmi lipsește Olanda enorm. Realitatea în România e îngrozitoare, mai avem puțin și plătim taxă și pe aerul respirabil. Acolo plătești multe, dar ai și drepturi.”

”În același timp, chiria când nu mai ești student e super mare în orașe. Noi stăm în Rotterdam și dăm 1.800 de euro pe un apartament cu două camere. Norocul nostru e că amândoi avem salarii bune.”

”Da, ai dreptate. Olanda e făcută să vii și să locuiești în doi sau cu familia, dar chiar și așa, am prieteni care stau în studio sau camere pe la 600 de euro și se descurcă cu banii, salariul minim.”, răspunde studenta românului stabilit în Rotterdam. 

”Și chiriile sunt scumpe, cu 350-450 nu mi se pare că se găsește o cameră.”

”Stau în Amsterdam și nu cunosc pe absolut nimeni să plătească chiria 350 - 450 de euro. Toți prietenii mei dau cel puțin 700 de euro, plus utilități.”

”Mâncarea, da, este mai ieftină decât în România. Dar chiriile, asigurarea medicală, transportul, taxele pentru mașină, șamd, sunt foarte mari.”

”Noi ca familie, pot să spun că de la stat luăm doar alocațiile copiilor. În schimb, plătim taxe de ne vine rău și multe altele. La sfârșit nu rămâi cu nimic, doar să trăiești.” 

”Mâncare ieftină? Depinde ce mănânci.” 

VIDEO

 

@donatellanutellaa Ca răspuns pentru @alesssiiiaaaa ♬ sunet original - Donatella



-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel