Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scandal de corupție în Spania. Premierul Sanchez ia în calcul demisia, după ce soția sa a fost acuzată de trafic de influență
WhatsApp
Scandal uriaș de corupție în Spania. Premierul Pedro Sanchez ia în calcul să demisioneze, după ce soția sa a fost acuzată de trafic de influență și corupție.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că se va retrage din funcțiile publice "pentru câteva zile" pentru a decide dacă va continua să conducă guvernul, după ce un tribunal a lansat o anchetă de corupție în afaceri privind afacerile private ale soției sale, relatează Reuters.

Sanchez, care anul trecut a obținut un nou mandat pentru Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) în calitate de lider al unui guvern de coaliție minoritar, a declarat că își va anunța decizia luni, 29 aprilie.

"Am nevoie să mă opresc și să mă gândesc", a scris el într-un mesaj pe contul său X. "În acest moment, trebuie să mă întreb: merită totul? Sincer, nu știu... dacă ar trebui să continui să conduc guvernul sau să renunț la această onoare."

"Îmi voi anula agenda publică pentru câteva zile pentru a reflecta și a decide ce cale să urmez."

Anunțul șocant a fost făcut după ce un tribunal spaniol a anunțat miercuri că lansează o investigație preliminară în legătură cu acuzațiile de trafic de influență și corupție aduse soției lui Sanchez, Begona Gomez./

Instanța care o investighează pe Gomez nu a oferit mai multe detalii, deoarece cazul se află în fază incipientă, spunând doar că a fost făcută în urma unei plângeri formulate de grupul de campanie anti-brut, Manos Limpias - Mâini curate - al cărui lider are legături cu extrema dreaptă.

De ce este acuzată soția lui Pedro Sanchez

 

Manos Limpias a acuzat-o pe Gomez că a primit favoruri de la compania aeriană Air Europa și de la holdingul său spaniol Globalia în perioada în care a fost director al unui centru de cercetare africană la școala de afaceri IE din Madrid, până în 2022, potrivit unui document de șapte pagini publicat de postul de radio Cadena Ser pe site-ul său.

IE a precizat într-un comunicat că nu a primit niciodată sprijin financiar din partea Globalia sau a entităților sale. Globalia nu a răspuns miercuri la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Sanchez a declarat că gravitatea atacurilor împotriva sa și a soției sale merita un răspuns cumpătat. El a spus că soția sa nu a făcut nimic greșit și că va coopera cu ancheta și își va apăra nevinovăția. 

În scrisoare, Sanchez i-a vizat, de asemenea, pe liderul opoziției Alberto Nunez Feijoo, din partea Partidului Popular (PP), și pe Santiago Abascal, din partea partidului de extremă dreapta Vox, spunând că aceștia au "colaborat" cu cei care au difuzat afirmațiile împotriva soției sale.

Feijoo a declarat că Sanchez a încercat să dea vina pe partidele de opoziție pentru activitățile judecătorilor. "Premierul are o problemă judiciară. El fuge de responsabilitățile sale. Ceea ce ar fi trebuit să facă este să dea explicații. Dacă nu are de ce să se teamă, de ce nu? Dacă soția sa nu are de ce să se teamă, ar trebui să meargă la tribunal și să își clarifice nevinovăția", a spus el.

Mai mulți membri ai cabinetului lui Sanchez au fost văzuți sosind la reședința acestuia miercuri seara.

Miniștrii săi l-au susținut, iar Yolanda Diaz, ministrul Muncii și liderul partenerului de coaliție de stânga al guvernului, Sumar, a declarat că Sanchez are "sprijinul său total".

"Ofensiva de dreapta nu poate avea câștig de cauză", a scris ea pe X. "Trebuie să apărăm democrația, blocul progresist și legitimitatea guvernului de coaliție care a îmbunătățit atât de mult viața oamenilor".

Pedro Sanchez, un politician care își asumă riscuri

 

Anunțul este în concordanță cu abilitatea lui Sanchez de a-i ține pe spanioli în priză, mai scrie sursa citată. În vârstă de 52 de ani, cunoscut sub numele de "El Guapo" (Frumosul), Sanchez este cunoscut pentru riscurile pe care și le asumă, sfidând frecvent șansele pentru a obține sau a menține puterea.

Anul trecut, el a convocat alegeri anticipate după ce partidul său, PSOE, a obținut rezultate slabe în alegerile regionale. După ce PP a câștigat cele mai multe locuri, dar nu a reușit să obțină o majoritate la alegerile naționale din iulie, el a încheiat un acord controversat cu partidele regionale mai mici pentru a guverna, care a inclus o amnistie pentru catalanii care au fost implicați într-un efort de independență în 2017.

Această decizie a înrăutățit și mai mult o atmosferă politică deja polarizată și a dus la atacuri repetate la adresa sa și a partidului său nu numai din partea liderilor opoziției, ci și a sistemului judiciar.

Când a anunțat alegerile anticipate, Sanchez a anunțat foarte puțini membri ai cercului său intim, surprinzându-i pe cei mai mulți. Miercuri, Sanchez le-a spus doar familiei sale și prietenilor apropiați și a redactat singur scrisoarea, fără să se consulte cu consilierii, au declarat surse pentru Reuters.

În cazul în care Sanchez ar demisiona, parlamentul ar putea alege un alt prim-ministru, dar, având în vedere natura sa fracturată, pare puțin probabil ca cineva să se impună, a declarat Lluis Orriols, profesor de științe politice la Universitatea Carlos III din Madrid.

Cel mai probabil ar fi alte alegeri generale, a spus expertul.

 

-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel