Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un pensionar din Italia a trebuit să înapoieze statului 17.000 de euro după ce a fost ”prins” că a făcut un ciubuc de 518 de euro
WhatsApp
Inps i-a cerut unui pensionar să înapoieze suma de 17.106 euro după ce a fost ”prins” că a făcut ciubuc 518 de euro muncind ocazional. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Un pensionar în vârstă de 65 de ani din Maerne, cu o pensie lunară de 1.200 de euro, s-a confruntat cu o situație dificilă când Inps (Institutul Național Italian de Securitate Socială) i-a cerut înapoi suma de 17.106 euro, echivalentul a trei luni de pensie, pentru că a efectuat o muncă ocazională între 21 martie și 30 iunie 2023, care i-a adus doar 518 euro.

Inps a acționat ”nejustificat” 

 

Apărarea pensionarului a susținut că acesta a comis o eroare de bună credință, crezând că veniturile obținute din muncă ocazională ar putea fi cumulate cu pensia până la suma de 5.000 de euro brut pe an. Totuși, conform normelor, acest lucru este permis doar pentru munca independentă intermitentă, nu și pentru cea dependentă.

În urma unui recurs inițiat de avocatul bărbatului, fostul viceprimar Alberto Ferri, Curtea de Conturi a examinat situația și a concluzionat că cererea Inps de a reține întreaga sumă pe tot parcursul anului 2023 a fost nejustificată și disproporționată. În urma deciziei, pensionarul va trebui să returneze doar sumele primite pentru perioada în care a lucrat, între 21 martie și 30 iunie, iar Inps nu va mai putea solicita restituirea sumelor pentru perioadele în care acesta nu a lucrat.

Citește și: Un pensionar din Italia nu și-a primit pensia pe motiv că e mort. ”M-au întrebat dacă chiar sunt eu”

Deși pensionarul va pierde o parte din sumele primite în această perioadă, avocații săi consideră că decizia Curții de Conturi reprezintă un prim pas în direcția corectă. Cu toate acestea, ei vor lua în considerare posibilitatea unui nou recurs pentru a contesta sancțiunea considerată încă disproporționată.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel