Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Se cere dreptate pentru românul găsit mort la Verona, în fața bisericii. Preotul: "Nu a murit de la faptul că a căzut de pe o bancă"
WhatsApp
În zorii zilei de 10 aprilie, Cicel Turiceanu, un om al străzii de origine română, a fost descoperit fără suflare în fața Bisericii Sfântul Toma din Verona. Preotul și cei care l-au cunoscut pe Cicel denunță că acesta ar fi fost bătut până și-a dat ultima suflare.

Potrivit mărturiilor, în seara precedentă morții sale, Cicel Turiceanu, în vârstă de 59 de ani, s-a plâns de dureri de cap și avea fața umflată. Ulterior, românul fost găsit întins cu fața în jos pe pământ, cu vânătăi care îi acopereau chipul, lângă banca pe care obișnuia să doarmă. Această imagine a alimentat suspiciunile că moartea sa nu a fost rezultatul unei căderi accidentale, așa cum s-a presupus inițial.

Prietenii și cunoscuții lui Cicel susțin că acesta a fost agresat în Piazza Erbe și apoi lăsat să zacă pe stradă. Se pare că, în seara fatală, Cicel a fost lovit în cap și a manifestat simptome de disconfort și suferință. Cu toate acestea, nimeni nu a intervenit pentru a-i acorda ajutor medical în timp util.

 

Apropiații românului cer o anchetă amănunțită 

 

Don Vincenzo Zambello, preotul paroh al Bisericii Sfântul Toma, a cerut o anchetă amănunțită asupra circumstanțelor morții românului. 

"A fost o persoană dragă, prețioasă. Și nu poți lăsa o persoană să moară așa. Cu siguranță nu a murit de la faptul că a căzut de pe o bancă înaltă de 42 de centimetri. A fost bătut.", spune preotul conform Corriere del  Veneto.

Cicel Turiceanu nu era doar un om al străzii "invizibil", ci o parte vibrantă a comunității de oameni fără adăpost din Verona. Chiar dacă trăia pe străzi și se confrunta cu provocări severe, el a reușit să se integreze în comunitate și chiar să ofere sprijin la rândul său. 

"Într-o zi i-am rugat pe credincioși să aducă resturile de mâncare pe care le au pentru a le da găinilor pe care le avem în parcul bisericii. Primul care a venit cu acele resturi a fost el. Cicel își primea mâncarea de la voluntari, de la care mai primea câte un cappuccino, câteva monede, țigări. Avea ca tovarăș de viață alcoolul. Dar asta nu l-a împiedicat să fie un om bun.", povestește părintele Gabriel Codrea, preot al Bisericii Ortodoxe.

"Îi găsisem un loc unde să doarmă la adăpostul de noapte al lui Don Calabria, dar el nu a vrut. Obișnuia să meargă acolo, dar în ultima vreme a refuzat. Eu i-a făcut rost de cardul de sănătate și mă ocupam de el de ani de zile. Suntem cu toții supărați din cauza acestei morți", spune doamna care l-a ajutat prima și mereu pe Cicel.

”A fost lovit în cap, probabil în Piazza Erbe. În seara în care a murit se plângea de o durere de cap. Avea fața umflată. Seara, niște prieteni i-au adus apă. A spus că îi era rău. Dimineața l-au găsit mort", spune prietenul cu care a împărțit timpul și băncile.

 

„Nu poți lăsa o persoană să moară în felul acesta”

 

Autoritățile locale au inițiat o examinare externă a cadavrului lui Cicel Turiceanu, cererile pentru o anchetă detaliată și transparentă cresc în intensitate. Comunitatea se mobilizează pentru a cere dreptate și pentru a asigura că circumstanțele reale ale morții lui Cicel sunt aduse la lumină.

Înmormântat în orașul său natal, în Iași, România, Cicel Turiceanu va fi amintit nu doar de cei care l-au cunoscut personal, ci și de întreaga comunitate ortodoxă din Verona. Credincioșii își vor aminti de el în rugăciune. Părintele Vincenzo Zambello va face același lucru.

„Vreau să îl însoțesc pe acest frate drag. Voi face o slujbă împreună cu tovarășii lui de drum. Va fi un moment uman și religios, dar cu întrebări pe care ar trebui să ni le punem cu toții. Pentru că nu poți lăsa o persoană să moară în felul acesta", spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel