Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grecia pregătește peste 200 de plaje accesibile pentru persoanele în scaun cu rotile în această vară
WhatsApp
Plajele din insulele grecești devin, în sfârșit, mai accesibile pentru utilizatorii de scaune cu rotile. Grecia va face peste 280 de plaje accesibile pentru ei în această vară.
Grecia pregătește peste 200 de plaje accesibile pentru persoanele în scaun cu rotile în această vară / Foto: Unsplash

Nimic nu se compară cu lenevirea pe o plajă europeană în timpul verii. Soarele pe piele, valurile care se lovesc de țărm, nisipul care se strecoară între fiecare pagină de carte.

Dar pentru utilizatorii de scaune cu rotile, vizitarea plajelor nu este întotdeauna ușoară. În timp ce unele agenții de turism și anumite hoteluri sau cluburi au făcut eforturi pentru a face mai multe plaje incluzive - plaja Agia Triada din Cipru, plaja Barceloneta din Spania, plaja Torre Guaceto din Italia, de exemplu - multe rămân inaccesibile.

220 de plaje din Grecia vor fi disponibile pentru persoanele cu dizabilități în această vară

 

Fiind una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Europa, insulele grecești primesc peste 33 de milioane de turiști în fiecare an. Pentru a încuraja un număr mai mare de călători cu dizabilități în această țară, ministrul grec al turismului, Vassilis Kikilias, a anunțat o nouă inițiativă pentru a face un total de 287 de plaje din insule complet accesibile persoanelor cu probleme de mobilitate - 220 dintre acestea vor fi gata pentru vara anului 2023.

Proiectul (despre care se zvonește că ar fi costat 15 milioane de euro) va presupune instalarea sistemului SEATRAC, un mecanism de cale fixă care implică un scaun acționat de o telecomandă care poate fi mutat în și dinspre mare.

Fondatorul SEATRAC, Gerasimos Fessian, locuiește pe malul mării în Grecia, dar a avut întotdeauna probleme în a intra și a ieși din apă din cauza problemelor de mobilitate. El a început să cerceteze soluții potențiale împreună cu Ignatios Fotiou, CEO al TOBEA (Thinking Out of the Box Engineering Applications, care a dezvoltat sistemul SEATRAC). 

 

Nu există prea multe plaje cu dispozitive care să ofere sprijin la malul mării

 


"Când mi-am dat seama de lacunele în materie de accesibilitate, am fost fascinat", spune Ignatios. "Puteam să ajut oamenii prin satisfacerea unor nevoi nesatisfăcute - motivația mea personală era să creez produse care să ajute grupurile sociale vulnerabile."

Prototipul sistemului a fost creat în 2009 și comercializat în 2012. "Când am văzut oamenii folosind SEATRAC la prima sa lansare - bătrâni, femei însărcinate și persoane cu scleroză multiplă - am știut că vreau să aduc acest lucru tuturor celor care pot. Bucuria de pe fețele lor și comunitatea instantanee pe care o oferea a fost o reamintire a unor lucruri pe care le luasem de la sine înțelese", continuă el.

"Echipa noastră este formată din douăzeci de membri care împărtășesc aceeași viziune. Vrem să inovăm și să ne îmbunătățim pe noi înșine, compania și societatea. Credem că o companie mică, cu viziune și hotărâre, poate deveni un lider global."

 

În ce constă sistemulSistemul SEATRAC funcționează cu ajutorul unei telecomenzi, coborând utilizatorii în apă cu un scaun de-a lungul unei piste mobile. Odată ajunși în apă, o balustradă le permite utilizatorilor să coboare din scaun și să înoate în apă. Sistemul poate fi instalat pe toate tipurile diferite de teren, de la nisip la plaje stâncoase.

În prezent este instalat pe țărmurile din Grecia, Italia, Cipru și Letonia, urmând ca în acest an să fie lansat pe noi piețe din Croația, Spania, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, SUA și Turcia.

De asemenea, compania a introdus un "lanț de accesibilitate" pe toate plajele care utilizează sistemul. Pe orice plajă pe care este implementat SEATRAC, persoanele cu handicap vor avea acces la parcări, pasarele, vestiare accesibile, toalete și zone umbrite.

"Este timpul ca lumea să fie mai accesibilă", spune Ignatios conform presei străine. "Toate plajele din întreaga lume ar trebui să fie complet accesibile, astfel încât toată lumea să fie liberă să se bucure de mare în mod independent și în siguranță."
Translated with DeepL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Turism Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel