Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Care sunt țările în care este permis consumul de alcool înainte de a conduce
WhatsApp
Condusul sub influența alcoolului este considerat extrem de periculos în majoritatea țărilor din întreaga lume. Însă, legile privind consumul de alcool și mersul cu mașina pot varia.
 Care sunt țările în care este permis consumul de alcool înainte de a conduce / Foto: Unsplash

Consumul de alcool afectează abilitățile cognitive și motorii ale șoferului, crescând riscul de accidente rutiere grave și punând în pericol nu doar viața șoferului, ci și a altor participanți la trafic.

Cu toate acestea, legile privind consumul de alcool și conducerea pot varia în funcție de țară. În unele țări, există limite precise ale concentrației de alcool în sânge (BAC - blood alcohol concentration) care sunt considerate legale pentru a conduce.

De exemplu, în Statele Unite, limita BAC acceptată pentru șoferi adulți variază de la 0,05% la 0,08%, în funcție de stat. În alte țări, cum ar fi Australia, Canada și multe țări europene, limita legală este de obicei de 0,05%.

Cu toate acestea, chiar și în țările în care există anumite limite legale pentru consumul de alcool înainte de a conduce, este important de menționat că orice nivel de alcool în sânge poate afecta abilitățile de conducere și poate contribui la producerea de accidente rutiere.

 

Țările în care poți consuma alcool și apoi să te urci la volan

 

Ţări cu toleranţă 0  – Cehia, Slovacia, România, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Bangladesh, Pakistan, Ungaria.

În România, conducătorii auto care sunt depistați cu o alcoolemie mai mare de 0,08 sunt sancționați conform legii, în funcție de gravitatea cazului. Aceste sancțiuni pot include amendă contravențională și suspendarea permisului de conducere, amendă penală și anularea permisului, sau chiar pedeapsă cu închisoarea și anularea definitivă a permisului de conducere.

Ţări cu toleranță 0,02 – China, Estonia, Polonia, Suedia, Puerto Rico (pentru şoferii între 18 şi 20 de ani).

Ţări cu toleranţă 0,03 – India, Serbia, Japonia.

Ţări cu toleranţă 0,04 – Lituania. 

Limita tolerată a alcoolemiei este de 0,02 pentru șoferii aflați în primii doi ani de la obținerea permisului de conducere

Ţări cu toleranţă 0,05 – Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Israel, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveţia, Turcia.

În Germania, pentru șoferii începători și pentru cei profesioniști, toleranța la consumul de alcool este zero. Aceasta înseamnă că nu este permis să aibă niciun nivel de alcoolemie în sânge atunci când se află la volan. În cazul în care acești șoferi sunt implicați într-un accident rutier sau sunt prinși circulând cu o viteză mare, limita legală este redusă la 0,03. În astfel de situații, șoferii se expun unui dosar penal și pot suporta consecințe legale serioase.

Ţări cu toleranță 0,08 – Malta, Mexic, Norvegia, Singapore, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.

În SUA, limita legală poate varia în funcţie de fiecare stat, însă nu va fi niciodată mai mare de 0,08. Această limită legală a coborât în ultimii ani de la 0,15 ‰.

Este recomandat ca șoferii să evite consumul de alcool înainte de a se urca la volan și să opteze pentru alternative sigure, cum ar fi desemnarea unui șofer desemnat sau utilizarea mijloacelor de transport în comun.

În concluzie, chiar dacă în unele țări există limite legale pentru consumul de alcool înainte de a conduce, este important să se țină cont de riscurile implicate și să se adopte întotdeauna comportament responsabil în trafic. Siguranța și protejarea vieții proprii și a celorlalți participanți la trafic trebuie să fie mereu prioritare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Turism Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel