Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Se scumpesc cazările în Turcia: de la 1 ianuarie 2023 se introduce o taxă de cazare turistică
WhatsApp
Turcia a anunțat recent că începnd cu data de 1 ianuarie 2023 , va introduce o taxă de cazare turistică de 2% pentru toate facilitățile de cazare din țară indiferent de natura lor. Însă, această taxă va fi plătită de companii, nu de turiști, conform autorităților.
Turcia introduce de la 1 ianuarie 2023 o taxă de cazare turistică / Engin Akyurt, de la Pexels

În Monitorul Oficial a fost publicat Comunicatul general privind implementarea taxei de cazare, elaborat de Administrația Veniturilor din cadrul Ministerului Trezoreriei și Finanțelor.

Comunicatul include stabilirea procedurilor și principiilor taxei de cazare, care va fi pusă în aplicare începând cu 1 ianuarie 2023.

 

Taxa de cazare începe de la anul

 

Obiectul taxei de cazare acoperă serviciul de înnoptare prestat în structurile de cazare, cum ar fi hoteluri, moteluri, sate de vacanță, hosteluri, apart-hoteluri, pensiuni, campinguri, cabane, case de vacanță și toate celelalte servicii (cum ar fi mâncarea, băutura, activitățile, serviciile de divertisment și utilizarea piscinelor, sporturilor, zonelor termale și altele similare) oferite în cadrul structurii de cazare, fiind vândute împreună cu acest serviciu.

Furnizarea de servicii de cazare peste noapte în cadrul unor facilități precum centrele de wellness și centrele de divertisment nu va afecta impozitarea.

Naționalitatea sau statutul de rezident al beneficiarului serviciului nu va fi luat în considerare la aplicarea taxei de cazare.

 

Serviciile conceptului "all inclusive" în cadrul domeniului de aplicare al taxei

 

Serviciile de înnoptare prestate în unități de cazare vor fi supuse impozitului. De asemenea, se va percepe o taxă pentru alte servicii vândute împreună cu serviciul de cazare și oferite în cadrul unității. În acest context, toate serviciile, cum ar fi mâncarea, băutura, activitățile, serviciile de divertisment și utilizarea piscinei, a sporturilor, a spațiilor termale și a zonelor similare oferite în cadrul unității de cazare vor fi supuse taxei de cazare.

Toate serviciile comercializate sau vândute sub denumirile de cazare și mic dejun, demipensiune, pensiune completă, all-inclusive, ultra all-inclusive și alte denumiri similare, furnizate în cadrul conceptului, precum și serviciile de înnoptare în cadrul unității vor fi, de asemenea, acoperite de taxă.

În cazul înnoptărilor zilnice, părăsirea unității fără a finaliza înnoptarea nu va avea niciun efect asupra impozitării.

În instalațiile de camping, faptul că oaspeții își satisfac sau nu nevoile de înnoptare cu mijloace proprii sau că înnoptarea se efectuează în unități precum corturi, corturi-mașini, rulote de tracțiune, rulote cu motor, bungalouri, indiferent dacă acestea aparțin sau nu unității, nu va afecta natura serviciului de înnoptare.

Serviciile prestate celor care nu beneficiază de servicii de înnoptare în unitatea de cazare nu vor fi supuse impozitului.

Nunta, reuniunile, congresele și alte servicii de organizare similare prestate în facilitățile menționate mai sus, independent de serviciile de cazare, nu vor fi supuse impozitului.

 

Dormitoarele studențești, căminele și taberele nu intră în domeniul de aplicare

 

Serviciile prestate studenților în căminele studențești, căminele și taberele studențești vor fi scutite de impozit. Scutirea se va aplica, de asemenea, serviciilor prestate în căminele studențești sau în căminele de studenți care funcționează pentru a oferi servicii de cazare studenților în conformitate cu dispozițiile relevante, precum și în taberele studențești în care studenții pot desfășura activități sociale, culturale, artistice și sportive.

Serviciile prestate reprezentanțelor diplomatice și consulatelor statelor străine în Turcia și membrilor acestora cu drepturi diplomatice, organizațiilor internaționale cărora li s-a acordat o scutire de impozit în conformitate cu acordurile internaționale și membrilor acestora vor fi scutite de impozit, cu condiția ca acestea să fie reciproce.

Cererea de scutire pentru misiunile diplomatice și consulate și pentru membrii acestora cu drepturi diplomatice se va realiza în cadrul principiului reciprocității.

 

TVA nu va fi inclusă în baza de impozitare a cazării

 

În baza de impozitare vor fi incluse, de asemenea, diverse venituri, cum ar fi scadența, prețul, diferența de curs de schimb, dobânda, prima și toate tipurile de servicii și valori furnizate sub denumiri similare.

Rata taxei de cazare a fost stabilită la 2 %.

Președintele Republicii este autorizat să mărească această rată de până la o dată, să o reducă până la jumătate și să stabilească rate diferite în aceste limite.

Contribuabilii la taxa de cazare sunt obligați să depună o declarație pentru aceste perioade, chiar dacă nu au operațiuni impozabile într-o perioadă de impozitare. Taxa de cazare va fi plătită în perioada de declarare.

Comunicatul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023, conform presei străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Turism Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel