Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sectorul turistic al Turciei își revine cu greu după cutremurul uriaș. Oamenii se tem să își mai facă vacanțele aici
WhatsApp
După luni de zile în care au găzduit în hotelurile sale supraviețuitori strămutați în urma cutremurului masiv din Turcia, proprietarii speră că în curând camerele sale vor fi din nou pline de turiști, după ce oaspeții temporari au fost transferați în altă parte de către guvern.
Foto: Unsplash

Mulți oameni din industria ospitalității se așteaptă să vadă cum sectorul turistic turcesc, vital din punct de vedere economic, își revine după cutremurul care a dus la scăderea numărului de rezervări și de cazări în hoteluri.

"Guvernul și-a ținut promisiunea" și a sporit speranțele hotelierilor, a declarat Saatcioglu, coordonatorul Limak International Hotels & Resorts, prin mutarea supraviețuitorilor cutremurului în pensiuni și cămine, atenuând temerile că hotelurile vor fi blocate pentru turiști în apropierea sezonului de vârf al verii.

 

Turiștii se gândească de două ori înainte de a rezerva o călătorie în Turcia



Dar turismul și-a revenit lent după cutremurele care au devastat zone întinse din sud-estul Turciei la 6 februarie, omorând peste 50.000 de persoane, distrugând orașe și localități și lăsând sute de mii de oameni fără adăpost.

Cutremurul i-a determinat pe turiști să se gândească de două ori înainte de a rezerva o călătorie în Turcia, o destinație importantă de vacanță în Marea Mediterană.

Veniturile din turism sunt esențiale pentru Turcia, în condițiile în care președintele Erdogan se concentrează pe reducerea deficitului de cont curent - 48,8 miliarde de dolari anul trecut - pentru a combate inflația și ratele ridicate ale dobânzilor.

Însă redresarea este în stagnare. Sejururile de două sau mai multe nopți în Istanbul au scăzut cu 7% față de 2019, cu două săptămâni înainte de cutremur, dar acum au scăzut cu 31%, potrivit cifrelor compilate de firma de date de călătorie ForwardKeys.

O scădere a noilor rezervări înseamnă mai puține venituri pentru profesioniștii din domeniul turismului și pentru economie în general, a declarat Olivier Ponti, vicepreședintele ForwardKeys pentru insight-uri.

"După luni de performanțe excelente, când țara conducea redresarea turismului în Europa (după pandemia COVID), turismul internațional către Turcia este în mod clar în picaj", a declarat el pentru Reuters.

 

Turcia este o destinație de vacanță evitată



Înainte de cutremur, oficialii sperau la un an puternic, pe fondul unui val de turiști anul trecut, când pandemia s-a atenuat. Vizitatorii străini care au sosit în Turcia au crescut cu 80% de la an la an, ajungând la 44,56 milioane de persoane în 2022, deși această cifră a fost încă puțin mai mică decât recordul de 45,06 milioane de persoane din 2019.

În ciuda rezervărilor puternice din ultima vreme în întregul sector de turism din Europa, Turcia nu a reușit să își recapete impulsul.

"Anul a început în forță în ceea ce privește rezervările, dar a devenit lent după cutremur. Acum, rezervările și-au revenit puțin, dar nu au atins ritmul anterior", a declarat Kadir Ugur, președinte al turoperatorului Bentour Reisen, cu sediul în Germania și Elveția, specializat în călătorii în Turcia.

"Oamenii sunt cuprinși de teamă atunci când spui că un alt mare dezastru așteaptă să se întâmple în Istanbul".

Miza este mare pentru Turcia, deoarece turismul contribuie cu aproximativ 10% la PIB-ul său, iar aproximativ 1,7 milioane de persoane lucrau în 2022 în domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică - aproximativ 5% din totalul locurilor de muncă.

Speranță stă în stațiuni

 

Deoarece epicentrul cutremurului a fost în sud-estul orașului Kahramanmaras, situat în interiorul țării, nicio stațiune de coastă nu a fost afectată, un factor care a sporit speranțele de redresare, determinate de o creștere a numărului de turiști ruși.

Potrivit datelor guvernatorului din Antalya, sosirile de străini în populara zonă turistică mediteraneană au crescut cu 54% în martie, de la an la an, atingând un nivel record. Rușii s-au clasat pe primul loc, urmați de germani și britanici, arată datele.

Turcia este una dintre puținele țări în care rușii mai pot zbura după ce Rusiei i-au fost impuse sancțiuni occidentale dure din cauza invaziei sale la scară largă în Ucraina anul trecut.

Pe fondul acestor cifre de bun augur din luna martie, guvernul turc se așteaptă să genereze venituri din turism în valoare de 56 de miliarde de dolari în acest an. Ministrul turismului a declarat că Ankara a rămas angajată să atingă acest obiectiv de dinaintea cutremurului, în ciuda consecințelor.

Iar speranțele rămân mari că britanicii dornici de călătorii, dornici să profite de prețurile mai mici din străinătate, vor continua să se îndrepte în număr mare spre Turcia în această vară.

"Deprecierea lirei turcești și inflația de pe piețele noastre europene, în special în Marea Britanie, fac Turcia atractivă pentru europeni", a declarat Kirli, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Turism Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel