Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce poți face gratuit la Madrid în perioada 6-13 noiembrie: festival de literatură și muzică live
WhatsApp
Agenda de activități gratuite pe care le poți face în Madrid este lungă și foarte diversă. Astfel să poată fi mulțumită toată lumea. Românii și nu numai, toți cei care vor să viziteze Madridul, săptămâna care urmează, sau chiar cei care locuiesc acolo deja, au tras lozul câștigător!
Ce poți face gratuit la Madrid în perioada 6-13 noiembrie: festival de literatură și muzică live / Foto: Instagram

Intrăm în luna noiembrie cu festivalul Eñe, care are loc în zilele de 11 și 12 noiembrie pentru a celebra literatura de limbă spaniolă, aflat la cea de-a treisprezecea ediție, la biblioteca regională Joaquín Leguina din Madrid și în unele librării. În fiecare toamnă, acest eveniment reunește diverși autori și artiști spanioli pentru un program amplu de activități literare, precum conferințe, recitaluri și întâlniri.

De asemenea, are loc cea de-a șaptea ediție a Stock!, un târg de modă urbană, accesorii, încălțăminte, cosmetice, produse sportive și de uz casnic la Pabellón de Cristal din Casa de Campo.

Iată sugestiile de planuri gratuite pentru săptămâna 16-23 octombrie la Madrid, conform El Pais:

 

Festivalul Eñe

 

Festivalul de literatură revine la Madrid pentru a 13-a oară. Festivalul Eñe, care are loc în fiecare toamnă începând din 2009, va găzdui o serie de autori și artiști de limbă spaniolă pentru activități literare, cum ar fi discuții, recitaluri și întâlniri cu aceștia. Majoritatea evenimentelor vor avea loc la biblioteca regională Joaquín Leguina din Madrid, Calle Ramírez de Prado 3, pe 11 și 12 noiembrie.

 

11 noiembrie

În seara zilei de 11 noiembrie, Gabi Martínez, expert în literatură de călătorie, va susține un atelier de o oră despre cum să scrii despre natură, la ora 18.30, în sala de ședințe. În același timp, în sala de conferințe, autoarele Edurne Portela și Aroa Moreno vor vorbi despre povești de familie. De asemenea, între orele 19.30 și 20.00, Moreno va fi prezentă în sala de ședințe pentru a participa la o cafenea literară despre ultima sa lucrare, La bajamar, care tratează conversațiile dintre trei generații de femei de la Războiul Civil încoace, la care locurile trebuie rezervate în prealabil.

Librăria Mistral, de pe Travesía del Arenal nr. 2, va găzdui o întâlnire cu autoarea argentiniană a cărții La Virgen Cabeza, Gabriela Cabezón, între orele 19:00 și 20:00. În cele din urmă, Ángel Martín, autorul cărții Por si las voces vuelven, și Almudena Sánchez, de la Fármaco, vor vorbi despre sănătatea mintală și despre puterea de transformare a literaturii, între orele 20.00 și 21.00, în auditoriu.

 

12 noiembrie

Pe 12 noiembrie, scriitoarea cărții A New Pair of Eyes, Ellen Duthie, va susține o lectură de albume ilustrate împreună cu câțiva editori, între orele 12.00 și 14.00, în sala de ședințe, la care este necesară rezervarea unui loc pentru a participa. Autorii Alexandru Potcoava, Fabrizio Allione și Alma Mathijsen și traducătorii Luciana Cezara Moisă, Inés Sánchez Mesonero și Daniela Martín Hidalgo vor face o prezentare bilingvă a textelor în limbile română, italiană și olandeză, între orele 12.00 și 13.00, în sala de conferințe.

Traducătorii Xavier Farré Vidal, Joanna María Ostrowska, Daniel Ordóñez Franco, Sara de Albornoz Domínguez, Ivana Palibrk și Carmen Clavero Fernández vor prezenta, între orele 18.00 și 19.00, în sala de ședințe, câteva lucrări din literatura europeană emergentă. Autorii Alejandro Vergara, Coloma Fernández Armero, María Castro, Ernesto Calabuig și Cristina Pineda se vor așeza la o masă de discuții și dezbateri despre îngrijirea pe care societatea a abandonat-o, între orele 18.00 și 18.30, pe scena sinoptică a bibliotecii.

Scriitorii argentinieni Gabriela Cabezón și Patricio Pron, autorul cărții El comienzo de la primavera, vor vorbi despre literatură ca oportunitate de exprimare radicală, între orele 18.00 și 19.00, în sala de ședințe. Rubén Abella, Paula Lapido și Chiki Fabregat vor susține un atelier de scriere de povestiri, romane și literatură pentru copii și tineri, între orele 18.50 și 19.20, pe scena sinoptică.

Scriitoarele Eva Cruz, autoarea cărții Veinte años de sol și Nuria Labari, autoarea cărții El último hombre blanco, vor vorbi despre impulsul transformării în literatură și în viață, între orele 19.00 și 20.00, în sala de spectacole. Scriitoarea și jurnalista Laura Fernández, câștigătoare a premiului El Ojo Crítico de Narrativa 2021 cu lucrarea La señora Potter no es exactamente Father Christmas, va participa la o cafenea literară cu cititorii, între orele 19.30 și 20.00, în sala de ședințe, pentru care este necesară rezervarea unui loc. Apoi, de la ora 20.00 la 21.00, în sala de ședințe, va discuta cu scriitoarea argentiniană Lucía Lijtmaer despre cum să facem mai locuibile spațiile din ce în ce mai restrânse.

 

Târg de haine

 

Târgul de haine Stock! își încheie cea de-a șaptea ediție pe 6 noiembrie, în Pavilionul de sticlă de la Casa de Campo. Evenimentul aduce pe piață diverse mărci de modă street style, accesorii, încălțăminte, cosmetice, produse sportive și de uz casnic cu reduceri de până la 80%. De asemenea, vor exista mai multe standuri cu mâncare și sesiuni de DJ cu muzică live.

Orarul de funcționare este între orele 10.00 și 22.00. Pavilionul Crystal, situat pe Avenida Principal numărul 16, are o parcare. Se află la cinci minute de mers pe jos de stația de metrou Lago, dar se poate ajunge și cu autobuzul pe liniile 31, 33, 36 și 39, coborând la stația Paseo de Extremadura-Albéniz.


Expoziție a lucrărilor lui Santiago Ydáñez

 

Galeria Veta, situată în cartierul Carabanchel, pe calle de Antoñita Jiménez numărul 39, oferă o expoziție cu primele lucrări ale artistului Santiago Ydáñez sub numele El último baño (Ultima baie). Sala în care se desfășoară are o podea acoperită cu nisip și expune picturile în ulei care abordează teme monografice legate de expresia corpului și, în mod fundamental, de privire. Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri între orele 11.00 și 20.00, iar sâmbăta între orele 11.00 și 14.00.

 

Piesa de teatru El Premio

 

Primăria din Alcobendas oferă o piesă de teatru intitulată El premio (Premiul) în cadrul celei de-a XXV-a ediții a manifestării teatrale locale. În timpul spectacolului, un juriu se întrunește pentru a acorda premiul pentru cea mai bună actriță de televiziune. Dar numai unul dintre cei opt va fi ales. Se vor întâlni actori, regizori, scenariști și diferiți profesioniști din domeniu cu personalități foarte diferite.

Piesa este regizată de Alma Prieto García, iar unii dintre interpreți sunt David Ontiyuelo, Nely González și Charo Real. Evenimentul va avea loc între orele 12.00 și 14.00, pe 6 noiembrie, la centrul cultural Pablo Iglesias, situat pe Paseo de la Chopera 69. Intrarea este liberă, iar biletele pot fi ridicate de la casa de bilete cu o oră înainte de începerea spectacolului.

 

Acțiune umanitară spaniolă

 

La Casa Encendida va găzdui cea de-a noua ediție a Jornadas Estatales de Acción Humanitaria pe 10 noiembrie, la ora 10:00. Această conferință se concentrează pe provocările generate de noile caracteristici ale conflictelor violente și pe provocările generate de reforma sistemului spaniol de cooperare în care se înscrie ajutorul.

Aceste două subiecte sunt completate de trei ateliere de lucru aprofundate privind aspecte cheie ale acțiunilor în curs de desfășurare. Conferința este coordonată de Institutul de Studii privind Conflictele și Acțiunea Umanitară (IECAH) în colaborare cu Biroul de Acțiune Umanitară al AECID (OAH) și Comitetul de Coordonare al ONGD spaniole. Toate activitățile vor avea loc în sala de spectacole și în sălile de lucru ale La Casa Encendida, la numărul 2, Ronda de Valencia. Pentru a participa, este necesară o înregistrare prealabilă pe site.

 

Tur ghidat în Pădurea de fagi Montejo

 

Hayedo de Montejo, o pădure din nordul Comunității Madrid, este o arie naturală protejată situată la poalele munților Sierra de Ayllón și aparține municipalității Montejo de la Sierra din Madrid. Este o pădure de aproximativ 250 de hectare de fag, un arbore cu frunze caduce care toamna devine portocaliu. În 2017, UNESCO a declarat-o sit al Patrimoniului Mondial Natural. Vizitele în această pădure au fost restricționate, iar acreditarea este obligatorie pentru a o vizita cu un ghid de la mijlocul anilor 1980. Potrivit site-ului web al Primăriei din Montejo de la Sierra, traseul de-a lungul râului Jarama este o potecă de dificultate redusă, cu o lungime de 2,4 kilometri și o înălțime de 10 metri, care este accesibilă în scaun cu rotile sau cu un cărucior.

Această potecă urmează un traseu liniar care merge în paralel cu râul Jarama. Acesta permite observarea majorității mediilor din pădurea de fag: o pădure de fag împădurită, o pădure mixtă de fag și fag, vegetație asociată cu râul, pădure de fag și mărăciniș. Se termină cu o esplanadă cu mulți plopi. Pădurea găzduiește diverse mamifere, cum ar fi pisicile sălbatice și căprioarele, precum și păsări precum vulturii și vrăbiuțele.

Este recomandabil să mergeți la pădurea de fagi cu mașina, deoarece nu există nicio legătură de transport public între Montejo de la Sierra și pădure, aflată la 7,7 km de sat. Nu este permisă părăsirea traseelor marcate sau colectarea de materiale vegetale, cum ar fi plante, flori, frunze, ciuperci sau fructe în timpul plimbării. De asemenea, este interzis să fumezi, să mănânci sau să aduci în pădure orice fel de animal domestic. La intrarea în pădure există o zonă de agrement cu mese, fântâni și containere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Turism Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel