Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scrisoare din diaspora: „Nu am ales să mă nasc român, am avut ghinion“
WhatsApp
Un român plecat peste hotare își împărtășește experiența unei vieți trăită peste hotare, cum de la gândul de a pleca doar pentru o perioadă a ajuns să nu se mi înoarcă în România după ce a văzut ce înseamnă „civilizaţia, respectul, valorile morale ale unei societăţi, lucruri care nu există în România“.

„România, ţara noastrā, ţara unde ne-am născut, ţara de unde am plecat, lăsând acolo familia, prieteni, iubiti. Eu ma gîndeam ca plec doar pentru cateva luni si apoi ma întorc, mulţi dintre voi s-au gîndit la fel, că vin doar pt o perioada, fac bani si apoi se întorc. Nu m-am mai ìntors, multi nu s-au mai întors. Anii au trecut, am vazut ce înseamnă civilizaţia, respectul, valorile morale ale unei societaţi, lucruri care nu există in România.

Mulţi dintre cunoscuţi mă întrebau: bāi frate, de ce nu te întorci? deschizi o afacere, faci ceva, esti în ţara ta si aici poţi cîştiga!

Să mă întorc in ţara unde politia bate cetaţeanul cā nu si-a completat bine nu ştiu ce foaie să iasă din casă, unde politia amendează o bătrînică ca vinde o legătura de patrunjel sa-si cumpere o paine, unde ajungi bolnav, iar daca n-ai bani nu te bagă nimeni in seama? Unde corupţia la nivelul omului de rand e la maxim? În orice instituţie ai merge aici, primarie, spital, nimeni nu asteaptă "şpăguţa".

Aici politia cînd te opreşte, poti să glumeşti cu ei, poţi sa ai o conversaţie, exista respectul reciproc, bineînţeles, nu mă refer la infractori, ceea ce in România este de neimaginat asa ceva! Ei te întreabă, tu raspunzi, tu cu dumneavoastra, că sunt "organe", iar cu "organele" trebuie sa fi respectuos, iar ei te tutuiesc, chiar daca tu ai mai multă scoală si ei sunt facuti politai "la apelul bocancilor". Sa ma întorc?

Unii mi-au spus ca n-au nevoie de cei ca mine acasă, altii, sa merg in România cînd m-or invita, la aceste persoane le rãspund, casa mea nu este in România si pt linistea voastră, nu, n-am sa mă mai întorc niciodata!

Stiu ca mulţi mă veţi înjura, critica, că sunt un trădător de ţară, ca n-am respect, că jignesc România, puteţi, puteţi sa vă descarcaţi frustraţiile si ura ce-o aveţi (face bine la suflet) intr-un fel vă inteleg si simt milă, însă va întreb: dacă m-am născut în România, datorez ceva ţarii?

Puţini vor înţelege gandurile mele, însă stiu ca toti cei care mă înţeleg sunt diasporeni adevaraţi si nu "infiltraţi" daca pot sa spun aşa.

Nu am ales să mă nasc român, am avut ghinion!
Vă doresc multa sănătate tuturor!“, scrie Michael pe un grup dedicat românilor din diaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Povestea Mea Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel