Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trataţi ca nişte criminali. Povestea unui cuplu de români care se luptă cu statul Luxemburghez
WhatsApp
Trataţi ca nişte criminali, sub umbrela unor acuzaţii încă neprobate. Este povestea a doi cetăţeni români stabiliţi peste hotare, care se luptă de aproape doi ani cu statul luxemburghez, în urma unor reclamaţii dure. Cazul a ajuns şi la CEDO, însă drumul este încă lung şi anevoios până la un deznodământ, într-o încrengătură de evenimente desprinse, parcă, dintr-un film. În exclusivitate pentru ŞtiriDiaspora.ro, Stela Cega a găsit curajul să vorbească despre întâmplarea care a costat-o atât pe ea, cât şi pe logodnicul ei, locul de muncă, locuinţa şi sănătatea.

Nicolae Kutasi și Stela Cega, ambii în vârstă de 36 de ani, s-au stabilit de aproape un deceniu în Italia, unde munceau pentru familiile lor. Cuplul a fost însă constant urmărit de probleme, care i-au purtat pe drumuri tocmai până în Belgia, apoi în Luxemburg, unde aveau să păţească cea mai cumplită traumă din viaţa lor.

Peripeţia lor ar fi pornit din momentul în care au mers să discute cu un avocat din Bruxelles.

"Noi în ianuarie 2017 am mers în Bruxelles, pentru că logodnicul meu avea un avocat acolo pentru o cauză... copiii lui în Italia au fost luaţi ilegal de asistenţi sociali şi i-a promis că va face o petiţie în Parlamentul European împotriva statului italian. Când am ajuns în Belgia, l-am contactat şi ne-a zis că nu este în zonă, ci în România. L-am căutat pe internet şi am găsit cabinetul lui şi încă unul acasă la el", povesteşte Stela Cega, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

Femeia a mers la sediul acestuia cu pretextul că doreşte un divorţ.

"La uşă ne-a răspuns tatăl avocatului, care a spus că este la tribunal şi să revin mai târziu".

Când au plecat spre celălalt cabinet, românca povesteşte că l-au suprins pe avocat coborând din maşină, foarte indispus că l-au căutat.

 

"I-am spus logodnicului meu că suntem urmăriți"

 

A doua zi când s-au prezentat din nou la cabinet, aceasta îşi aminteşte că o maşină a oprit în dreptul lor şi cineva a început să îi filmeze cu telefonul, lucru pe care l-au ignorat apoi. După o jumătate de oră în care au aşteptat să apară avocatul, vine tatăl acestuia, care le-a explicat faptul că nu poate să le dea documentele pe care le-au lăsat şi pleacă foarte supărat pe femeie pentru că l-a minţit când a venit la cabinet.

Cu banii daţi, fără vreun rezultat în problema lor, cuplul susţine că a depus o plângere la Ordinul Avocaţilor şi o recenzie pe un grup de Facebook, din Belgia, la care ar fi primit răspunsuri din partea mai multor români care au lucrat cu persoana respectivă. Resemnaţi şi restrânşi de timp, cei doi au pornit a doua zi spre Italia, unde locuiau şi munceau de ani de zile.

Oprind într-o benzinărie din Luxemburg, cuplul observă maşina care s-a oprit în faţa cabinetului de avocatură.

"I-am spus logodnicului meu că suntem urmăriți. A zis că sunt paranoică".

Apoi decid să plece la o altă staţie pentru a alimenta şi pentru a merge la toaletă, în Capellen. Acolo au fost opriţi pentru un control.

 

49 de zile de arest: "Am fost agresată"

 

Poliţiştii ar fi găsit un plic ce conţinea un praf alb, un motiv suficient să îi bage pe cei doi români la închisoare pentru 49 de zile, iar calvarul lor era abia la început.

"Am mers înainte, am dat paşapoartele, s-au dus în spatele maşinii şi au început să vorbească la celular. Au cerut să deschidem portbagajul, era un poliţist care vorbea perfect italiană. Am deschis portbagajul, am văzut că îşi pune mănuşile şi întreabă ce aţi făcut acolo? A început să îl împingă, a venit un alt poliţist să mă dau jos şi eu. Cum m-am dat jos, m-a împins şi pe mine. Aveam trei săptămâni de când făcusem o operaţie la sâni, m-a împins în piept. Am văzut că s-a umplut parcarea respectivă de poliţişti. Nu am văzut aşa ceva în viaţa mea. Au zis că au găsit lângă o maşină o pungă de cocaină de 45-47 grame, pentru că nu coincide gramajul în nicio declaraţie a lor. Eu nu am văzut niciodată punga aia, nici măcar când am dat declaraţii nu mi-au arătat-o niciodată.

arhivă personală Stela Cega

Nu m-am drogat în viaţa mea. Au început să mă împingă, să mă jignească, să spună că sunt o drogată, că nu vezi ce faţă ai, au început să mă agreseze fizic. Au început să mă percheziţioneze. Le-am explicat că nu pot să îmi pun mâinile la spate. Le-am arătat certificatele de la operaţie, am spus că nu pot. Nu i-a interesat. Mi-au forţat mâna stângă atât de tare că am făcut ruptură de muşchi şi proteza mi-a fugit sub sân. În afară de asta, pe soţul meu l-au urcat într-o dubă, pe mine nu. Nu am încăput în duba respectivă să mă percheziţioneze, mi-au dat pantalonii jos în mijlocul peco-ului şi m-au controlat. Nu cred că este o modalitate legală, este o umlinţă. Era plin, full în peco. 

Au început controalele cu câinii, au controlat maşina. Nu au găsit nimic, era curată ca lacrima. Ei ne-au distrus maşina toată". 

 

"O umilinţă. Mi-au dat pantalonii jos"

 

După o noapte petrecută în arest la sediul poliţiei din Capellen, Stela povesteşte că agenţii de poliţie le-au controlat telefoanele şi că au fost transferaţi la penitenciar fără o anchetă sau probe concludente că ar fi traficat droguri.

"Ne-au luat amprente, probe ADN, ne-a luat absolut tot fără nicio probă reală. Punga respectivă a fost găsită într-o parcare publică. Ne-au luat şi ne-au dus direct la închisoare".

Acolo românca povesteşte că a avut parte de un tratament inuman şi pusă într-o celulă de izolare după ce ar fi cerut să vorbească cu un psiholog şi i s-a acordat cu greu dreptul de a contacta ambasada pentru a-şi anunţa familia unde este.

"Pe 3 februarie a venit ambasada la noi pentru că au chemat ei ambasada. Eu am cerut de pe 27-28 ianuarie. Cum ne-au arestat, am cerut să contactez ambasada şi nu ne-au dat... dreptul ca să îmi anunţ familia, este un drept ca să dau un telefon, ca să ştie familia mea unde sunt. Logodnicului meu nu i-a dat dreptul nici la un telefon să îşi anunţe copiii. El în fiecare weekend îi lua".

 

Fără casă şi fără loc de muncă

 

Cuplul de români a trecut prin două teste ADN care demonstrau că nu au consumat droguri, iar punga găsită nu avea amprentele niciunuia, ba mai mult, femeia susţine că, după analizele făcute şi înregistrate la dosar, aceasta nu conţinea "nici cinci grame de cocaină, ci zahăr şi paracetamol".

"Ce mă doare este că mi-au distrus copiii. Aveau 12-13 ani, au fost duşi la psiholog pentru că plâng nopţile nu dorm dacă mă iau înapoi, dacă moare bunica cu cine rămânem. Nu le-am mai trimis un ban de trei ani de zile, din 2017 de când am fost închisă nu le-am mai trimis un euro. Mi-am pierdut locul de muncă cu contract nedeterminat şi eu, şi soţul meu. Am pierdut casă, lucru, absolut tot, tot, pentru că şeful nostru a spus că nu vrea să aibă de-a face cu persoane implicate cu droguri şi nu m-au mai luat înapoi la lucru. Şi în ziua de azi lucrez o lună undeva, trei luni stau acasă. Am pierdut maşină, telefoane, lucru, casă, tot".

 

Cazul a ajuns la urechile CEDO

 

Cuplul şi-a recuperat recent maşina, însă era complet distrusă, potrivit acestora. Iar unul dintre telefoane nici nu era declarat la dosar, deci nu mai poate fi recuperat. Acum, cei doi români nu vor decât să primească despăgubirile corecte pentru toată experienţa nefastă.

"Pe 8 februarie 2019 am fost citaţi să ne prezentăm la o comisie dar ni s-a refuzat un translator. În documentele pe care le-am primit în data de 17 scrie că din întrebările care ne-au fost adresate şi din răspunsurile pe care le-am dat s-a hotărât să primim o compensaţie de 5.760 de euro pentru 49 de zile de închisoare. Nu ni s-a adresat nicio întrebare. Am înregistrat toată şedinţa care a durat 13 minute", completează Stela Cega.

Soţul femeii a fost nevoit să accepte compensaţia, însă românca este hotărâtă să meargă mai departe în instanţă şi să ceară despăgubiri de cel puţin un milion şi jumătate de euro pentru tratamentele descrise şi intervenţia suferită la sân după perioada de încarcerare, dar şi pentru faptul că şi-a pierdut locul de muncă.

arhivă personală Stela Cega

După ce cazul a apărut în presa italiană, acesta a ajuns şi la CEDO. Mai întâi, trebuie parcurse etapele din instanţa luxemburgheză.

"Am depus dosarul. Două luni de zile trebuie să aşteptăm să analizeze dovezile pe care noi le avem la dosar. După două luni de zile aduc şi ei ce dovezi au împotriva mea, chiar sunt foarte curioasă.

Eu nu pot să mă duc direct la CEDO, pentru că eu am scris şi la CEDO şi am primit răspuns. Au zis să bat toate căile legale în Luxemburg, dacă nu mi se  face dreptate şi nu sunt mulţumită cu ceea ce au făcut în Luxemburg, să apelez la ei. Deschid proces, bineînţeles".

Femeia susţine că nu sunt singurii români aflaţi într-o situaţie de abuz acest gen, însă nu toţi au curajul să vorbească despre experienţele lor sau să se lupte în instanţă cu astfel de abuzuri.

Stela Cega mai lansează, totodată, un apel către autorităţile române pentru a o ajuta în această speţă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Interviuri Vezi toate articolele
pixel