Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
EXCLUSIV. Român acuzat că nu e ROMÂN: "Muncesc în Italia de nouă ani. Sunt arestat şi nu ştiu de ce"
WhatsApp
S-a trezit în urmă cu câteva zile că are o condamnare pentru uz de acte false, din 2014, deşi munceşte în Italia de aproape zece ani, cu aceleaşi acte pe care le-a obţinut din România. Este situaţia absurdă prin care trece un cetăţean român stabilit în Bologna, care se luptă să îşi dovedească nevinovăţia şi acuză instituţiile statului român că pasează problema de la una la cealaltă. Într-un interviu exclusiv pentru ŞtiriDiaspora.ro, Mihai Viseleanu ne-a vorbit despre situaţia disperată cu care se confruntă.
Mihai Vişeleanu. Sursa foto: Facebook

Totul a început în urmă cu mai bine de nouă ani, când Mihai era un simplu muncitor la o cooperativă.

"S-a întamplat în 2010. Într-o dimineaţă, mergeam la muncă, la o cooperativă. Au venit maşinile firmei să ne ia de acasă. Eram cinci inşi. Şoferul care era la volan a greşit curtea firmei şi a mers mai în faţă, unde ne-au oprit nişte agenţi îmbrăcaţi în civil. Ne-au legitimat pe toţi şi au luat trei persoane, pe mine şi încă doi băieţi. Am stat 12 ore la audieri. De la opt dimineaţa, ne-a dat drumul la opt seara.

Ne-au luat documentele. Unul dintre agenţi m-a întrebat dacă mai am alte acte. Am zis că aveam certificatul de naştere şi paşaportul. Aveam soţia gravidă. Le-am spus să nu o sperie. Au venit acasă la mine, le-am arătat paşaportul, apoi m-au dus înapoi la poliţie. La opt seara mi-au dat drumul fără buletin, fără nimic", a declarat Mihai Viseleanu, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

 

"Timp de nouă ani nu m-a căutat nimeni"

 

Românul a reuşit să obţină acte noi. I-a făcut procură unei rude, prin intermediul actelor obţinute la acea vreme de la Consulat. De atunci, Mihai are acelaşi buletin, aceeaşi adresă, a plătit taxe şi impozite, şi-a deschis o firmă şi a circulat liber între ţările din UE. Din 2010, nimeni nu l-a mai căutat, până acum câteva zile, când a primit o vizită surpriză pe unul dintre şantierele unde lucra.

"Pe opt mai, în şantierul în are lucram vine poliţia şi mă cheamă: "Trebuie să vii cu noi!". Eu, râzând, ştiind că nu am făcut nimic, am întrebat: "Dacă merg cu voi, plec de pe şantier, mă aduceţi şi înapoi?" Că era departe de şantier, vreo 15 minute de mers cu maşina. Mi-au zis că nu.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Povestea unei badante: "Închisoare fără cazier. Tot o româncă m-a dus acolo"

Pe drum m-au întrebat ce am făcut la Bologna. Am spus că nu am făcut nimic. Când am ajuns la poliţie, unul dintre ei dă un telefon, apoi lasă telefonul jos şi mă întreabă din nou, ce am făcut la Bologna. Am spus nimic. "Dar în 2010?", mă întreabă apoi. Le-am răspuns că din 2010 sunt aceeaşi persoană, dacă e vorba de actele false, cum spuneau ei. Au venit apoi cu o hârtie şi mi-au spus că am fost condamnat. Aveam 30 de zile să contest decizia. Dar în timpul ăsta de nouă ani de zile nimeni nu m-a căutat acasă", povesteşte Mihai.

 

"Am aflat că eram condamnat din 2014. Sunt arestat şi nu ştiu de ce"

 

A primit apoi vestea şocantă că are o condamnare pe numele său din 2014. A fost un proces de patru ani despre carte nu a ştiut nimic şi nu a fost chemat în instanţă. A găsit între timp un avocat, însă opţiunile sale sunt limitate.

"Sunt arestat dar nu ştiu de ce sunt arestat. Nu am ştiut până acum câteva zile când am discutat cu un avocat şi mi-a spus că am documente false. El mi-a zis, ca să nu faci arest domiciliar, faci ore în folosul statului. Eu am zis că nu am de ce să fac, pentru că sunt nevinovat. Pentru că sunt condamnat din 2014, de atunci s-a terminat procesul.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Eroul român din Londra, MEDALIAT vineri de Regină. "Mâine plec la Londra, dar mă întorc în ţară după ceremonie"

Niciodată nu m-au căutat. Am o firmă deschisă din 2016, stau în aceeaşi casă. Nu m-a găsit nimeni. Am plătit taxele. Pe nouă iunie trebuie să mă aresteze. Consulatul de la Milano a decis treaba asta. În actul eliberat de ei, Viseleanu Mihai n-a fost găsit în baza de date și nu este cetățean român".

 

Petiţie pentru dreptate

 

Mihai se luptă până la capăt să îşi dovedească neviovăţia. A pornit o petiţie, dar nu a primit niciun răspuns concret de la autorităţile române, care nu au făcut decât să paseze reponsabilitatea de la una la cealaltă. Ambasada României la Roma a redirecţionat petiţia către Consulatul General al României la Bologna, "conform competenţelor teritoriale", iar Consulatul General al României din Milano l-a informat că petiţia sa a fost înaintată, prin intermediul Centralei Ministerului Afacerilor Externe, la Ministerul Afacerilor Interne, fiind o situaţie care ar intra în competenţa ataşatului de Interne.

 

"Am pierdut foarte mult. Am venit să muncesc, să-mi fac un viitor"

 

Mihai Viseleanu are 36 de ani şi, din 2016, a reuşit să pună pe picioare o mică afacere în domeniul construcţiilor. Are opt angajaţi, toţi români. Se teme acum că nu va mai avea cu ce să îi plătească. Problema îi afectează proiectele şi contractele cu clienţii săi.

 "Am propria mea firmă. Patronul, după ce am încheiat contractul, nu mai vrea... După ce a venit poliţia şi m-a luat de pe şantier nu mai vrea să mai aibă de-a face cu oameni căutaţi de poliţie. Am pierdut foarte mult. (...) Am două săptămâni de când nu mai ştiu ce e cu mine. Sunt nevinovat! (...) Am venit în Italia să muncesc, să-mi fac un viitor, pentru că în România nu se poate, vedeţi cum este", a spus Mihai pentru ŞtiriDiaspora.ro.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel