Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dan Profir: Îmi era RUȘINE ca SUNT român. M-am ÎNTORS în țară. Poveste EXCEPȚIONALĂ
WhatsApp
Dan Profir, actor și regizor din România a plecat din țară pentru o lungă perioadă de timp și spune că i-a fost rușine că este român. El spune că în cele din urmă s-a "vindecat" , iar acum vede totul cu alți ochi. 

Dan Profir a explicat cum a reușit să se vindece. Totul se leagă de o poveste interesantă în care l-a întâlnit la un moment dat, peste hotare pe fostul președinte Emil Constantinescu

"A fost un proces de vindecare ca să spun așa, care a durat o lungă perioadă. În 2000 eram deja la Londra și mergeam des la Ambasada României pentru că atașata culturală era fosta mea profesoară de engleză. Mergeam ca acasă, se făceau foarte multe spectacole. La un moment dat a venit în vizită Emil Constantinescu, care era președinte în acea perioadă. Am fost vecini de bloc și coleg de școală cu Dragoș, băiatul lui. Domnul Constantinescu era domn' profesor. Era o persoană cunoscută. Când mă întâlneam cu el îi spuneam bună seara domnule profesor. L-am văzut acompaniat și eu i-am spus același lucru. M-a văzut, m-a recunoscut și m-a întrebat 'ce faci aici'. A rezultat de aici o discuție ieșită din orice protocol. Această întâlnire cu Emil Constantinescu a fost salutară. El a scris patru ani mai târziu o carte care se numește "Adevăruri despre România". În virtutea relației restabilite mi-a trimis această carte în Anglia cu dedicație, pentru că i-am spus că nu mă voi mai întoarce niciodată, că mi-e rușine că sunt român. Am plecat din România cu rușinea că sunt român. El mi-a scris acolo, în dedicație "pentru Dan Profira, o carte care îl va ajuta să se vindece de rușinea de a fi român". În această carte se explică minut cu minut ce s-a întâmplat la revoluție. Eu am plecat cu sentimentul că s-a întâmplat ceva injust, iar această carte explică cine, cum a tras sforile, de ce și în ce sens," a spus actorul Dan Profira.

Șocul reîntoarcerii în țară 

Actorul și regizorul Dan Profir spune că marele șoc pe care l-a avut a fost în momentul în care s-a întors și a constatat că oamenii erau foarte schimbați și care îl evaluau din punctul de vedere al averii acumulate. 

"M-am tratat. Din momentul acela am făcut pace cu mine însumi. Era vorba de propriul meu orgoliu care fusese rănit de această decepție. Când m-am întors mi s-a părut uimitor ce s-a întâmplat cu oamenii. Erau oameni pe care îi știam de dinainte si fuseseră spălați pe creier. Se uitau la tine ciudat, nu mai vedeau persoana, ci te evaluau, cât cântărești, cât ai adus cât ai în buzunar. Aveau această privire. Mă simțeam ca în filmul acela "Goana după aur". Eu mi-am făcut viața acolo, am o firmă pe care o duc în spate. Am devenit independent de România. Chiar și în momentul de față am devenit ca să deschid o filială a firmei mele în București, dar nu trăiesc din ce se întâmplă aici. Am făcut și alte lucruri, am făcut o școală de teatru și dans în Otopeni, am o stație de televiziune, lucruri pe care în Anglia, cu toată râvna, nu le puteam achiziționa. Când te duci în occident, îți faci ucenicia la ce înseamnă capitalismul. Capitalismul nu este dracul acela gol, ci este un mod de lucru, care folosit în mod corect aduce beneficii doar patronului, ci și societății," a mai spus Dan Profira.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Interviuri Vezi toate articolele
pixel