Răspunde scurt și rar întrebărilor. Povestește că școala se ține în limba română, în fiecare sâmbătă, din septembrie până în iulie. Au început cu profesori voluntari, pntre care și el, ca să fie costuri mici. 300 euro de persoană. Bani din care achită chiria, se plătesc profesorii și materialele. ”Cel mai important, îi învățăm pe copii mândria de a fi român”, spune Bogdan Gavaza într-un interviu pentru Știridiaspora. 54 de cursanți, din 50 familii. Cât învață copii, părinții socializează. Învță despre metodele moderne de lucru cu copii. Cu noile unelte.
20.000, în Olanda. 2.000, în Haga
Întrebat câți români sunt, Gavaza a făcut un scurt calcul. ”Cred că 2.000 în Haga și regiunea de lângă. Cam 20.000 în Olanda”. Nu se cunosc toți între ei, dar sunt fericiți de fiecare dată când mai aud pe cineva vorbind românește. Find vorba de Olanda, e imposibil să nu ai bicicletă. Dai din pedale, socializezi, îți amintești cum era... acasă. Cei mai mulți știu că vor veni în România doar în vacanță, însă, spun tot ”acasă” gândindu-se la România.
Ziua iei
Se organizează diverse manifestări, concerte, expoziții, deseori, cu ajutorul celor de la Ambasada României la Haga. De exemplu, în 24 iunie se sărbătorește Ziua Internațională a iei. Și oamenii maturi, dar și copiii poartă celebra bluză albă cu motive românești. ”Nu doar limba e importantă. Copii învață să se joace românește. Colinde. Plugușorul”, spune răspicat Gavaza.
Zbor cu Prunariu
Se străduiesc să le ofere alternative copiilor. ”Vrem să cunoască oameni buni, oameni capabili. Care să îi facă să fie mândri că sunt români”, punctează, din nou, Gavaza. Tocmai de aceea l-au invitat și pe singurul cosmonaut pe care îl avem, Dumitru Dorin Prunariu. Copiii s-au strâns ciorchine în jurul lui.
Minimum trei luni
Limba olandeză nu se învață prea ușor. ”Dacă ești interesat, ai voință, vorbești zi de zi, cam în trei luni te vei înțelege cu localnicii”, spune Gavaza. Lui i-a fost mai ușor, fiind vorbitor și de germană, și de engleză. ”Pronunția este dificilă, guturală. Depinde de fiecare, cât vrea să învețe”, adaugă interlocutorul într-un interviu pentru Știridiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News