Românca ne-a povestit că ea, şi colegele ei au ajuns să stea acasă, practic, aşteptând să fie chemate la muncă doar când erau camere ocupate. Însă de foarte multe ori, clienţii anulau rezervările de la o oră la alta.
"Nu avem de muncă. Asta e cel mai rău. Am o zi muncită din luna asta. Suntem plătite doar pe ce muncim. Lumea e speriată foarte tare. Anulează camerele de la o oră la alta".
Unele dintre colegele sale au reuşit să obţină un ajutor de la stat, şomaj tehnic. Însă hotelul a păstrat totuşi câţiva angajaţi pentru puţinii clienţi care le mai calcă pragul, fără să le asigure un venit minim garantat pentru perioada petrecută acasă şi fără să le ofere posibilitatea să îşi mai găsească un loc de muncă part-time.
"Fetele au făcut scandal şi le-au băgat în Casa di integrazione (şomaj tehnic - n. red.). Primeşti cam 40% din salariul tău. Numai că noi nu luăm salariu fix. Şefa noastră când a văzut ca feletele au făcut scandal, a făcut şi ea în aşa fel încât să intre fetele în Casa di integrazione. Pentru că nu e corect. Nu e vina noastră că nu muncim. Nu era de muncă pentru toate.
Mie nu îmi poate face nimic pentru că sunt singura fată care mai lucrează în hotel. Nu mă poate da afară sau să mă bage în Casa di integrazione. Dacă sunt camere, eu mă duc. Stau cu telefonul în mână în cazul în care mă cheamă. Nici nu pot să muncesc în altă parte.
Lumea trebuie să se gândească şi la oamenii care, de pe o zi pe alta, au rămas acasă. Noi aveam clienţi în hotel care lucrau la fabrică şi i-au trimis de urgenţă acasă. Au închis fabrici, şcoli... Dar lumea nu înțelege ca virusul ăsta nu se poate lua oricum. Se alarmează degeaba", a povestit românca, pentru ŞtiriDiaspora.ro.
Clienţii au devenit foarte precauţi în legătură cu orice aspect, mai povesteşte românca. Deşi hotelul este igienizat zilnic şi toate produsele de îngrijire personală puse la dispoziţie de către hotel sunt sterile, aceştia nu se pot atinge de nimic dacă nu este încă în ambalajul original, de teama infecţiei cu coronavirus.
"Punem două hârtii igienice, una ambalată şi una fără ambalaj, dar care e tot nouă. Lumea nu pune mâna pe aia fără ambalaj. O desface pe aia nou nouţă. Păi, Doamne iartă-mă... Tu, ca şi client, când intri într-o cameră de hotel şi miroase a spirt şi clor, îţi dai seama că acea cameră a fost dezinfectată 100%.
Numai în hoteluri e aşa. Că la magazine, restaurante, cele care lucrează la curățenie sunt ok.
Lumea se alarmează degeaba. Într-adevăr, sunt cazuri şi la noi, în spitalele din Torino. Dar lumea merge şi face cumpărături de sute de euro".
Şi elevii sau studenţii români sunt afectaţi de măsurile luate contra coronavirusului.
"Au închis şcolile. Cunosc o fată care trebuia să îşi ia diploma de universitate. A studiat săraca 5 ani de zile, cu sacrificii. Şi acum, când a venit momentul să o ia, Au anulat tot. Acum zice că săptămâna viitoare o va lua dar poate să fie doar un membru al familiei cu ea. Mi se pare... Ieșit din comun. Ea a încercat sa le spună că mai așteaptă sa treacă virusul ăsta, aşa poate sa aibă toată familia aproape şi nu au lăsat-o. Cică nu se poate. Ea voia să o ia singură. Deci e o situație..."
Din momentul în care a început criza îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19, românii au început să se întoarcă acasă de teamă să nu se infecteze. Companiile aeriene au fost luate cu asalt cu cereri.
"Lumea s-a temut, românii când au aflat de virusul ăsta s-au temut, au plecat imediat în ţară. La un moment dat, am ajuns şi eu cu ai mei să ne gândim 'hai mai bine să plecăm în România decât să ne prindă vreo boală pe aici'. Românii se pot întoarce înapoi în Italia. Problema e că se tem. Ce zic? Am ajuns în ţară, rămânem acolo.
Românii nu au voie sa plece în ţară. Îi întorc de la aeroport. Eu am sunat la companii aeriene pentru a-mi lua bilet pentru a veni la vară în România şi nu sunt", a mai povestit românca stabilită în Torino, pentru ŞtiriDiaspora.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News