Două persoane - un bărbat și o femeie - au fost ucise vineri prin înjunghiere pe Podul Londrei de Usman Khan, iar alte trei au fost rănite. Atacul terorist a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Într-un mesaj transmis de agenţia de propagandă a SI, Amaq, se susţine că atacul a fost executat de unul dintre combatanţii grupării jihadiste ca răspuns în urma apelului lansat de aceasta să fie atacate ţările ce fac parte din coaliţia antijihadistă.
În urmă cu doi ani, în noaptea de 3 spre 4 iunie 2017, tot pe Podul Londrei, trei teroriști au intrat cu o dubă în populaţie, apoi au început să atace trecătorii cu cuţitul.
Florin Morariu muncea într-o brutărie în zona London Bridge, unde a avut loc atacul terorist. Într-un act de curaj, el l-a lovit pe unul dintre terorişti, după ce acesta a reuşit să înjunghie o persoană şi a adăpostit mai mulți oameni în brutăria unde lucra. El a aruncat cu mai multe lăzi înspre teroriști, încercând să se apere cu un...făcăleț. Actul său de curaj l-a costat însă. Căci Florin Morariu a rămas fără locuință după gestul său: „Proprietara locuinței în care stăteam cu chirie m-a rugat să plec de acolo, deoarece se temea pentru că atacatorii erau din același cartier“, declara el într-un interviu pentru Daily Mail. Astfel că s-a întors în România.
„Nu am mai avut unde să dorm. Nu mai aveam bani, am plecat doar cu un troler și într-un tricou, lăsasem geaca mea unei femei care leșinase pe stradă în timpul incidentelor. Mergeam pe stradă prin Londra, mă vedeam la televizor în vitrinele magazinelor de acolo, dar eu eram un imigrant fără casă și fără bani”, declara Morariu presei londoneze.
Anul acesta, Florin Morariu a primit din partea Reginei Marii Britanii, medalia „Distincția Reginei pentru curaj“, primul român decorat astfel de regalitatea britanică.
El s-a întors din Marea Britanie la Iași, unde își continuă viața alături de familia sa, însă gestul său curajos îl va urmări toată viața.
Gestul său de curaj de atunci nu a fost însă nicidecum uitat de britanici. Și în cazul atacului recent de la Podul Londrei, un alt emigrant a intervenit, încercând să îl oprească pe terorist să curme mai multe vieți. De data aceasta fiind vorba despre un bucătar polonez, care lucra în clădirea Fishmongers’ Hall, aflată în partea de nord a London Bridge.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News