Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Satul din Gorj „mutat“ în Diaspora: Peste 80% de locuitori din Ruget muncesc în străinătate
WhatsApp
Ruget este un sat din comuna gorjeană Roșia de Amaradia unde doar 2 din 10 localnici au mai rămas în sat, de obicei vârstnicii. Tinerii au plecat în număr covârșitor la muncă în străinătate.

În Ruget, un sat din comuna gorjeană Roșia de Amaradia, lipsa locurilor de muncă după închiderea carierei de cărbune i-a determinat pe oameni să plece la muncă în străinătate. Iernile, oamenii se întorc în țară cu bani suficienți să își plătească facturile și să-și modernizeze casele.

Potrivit primarului comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, anul trecut, 1.000 din cei aproximativ 3.000 de locuitori ai localității au fost la muncă în străinătate. Cei mai mulți dintre ei au fost în Danemarca, la cules de fructe și legume.

Se întorc în țară iarna, cu bani suficienți să își plătească facturile și să-și modernizeze casele.

Edilul recunoaște că imaginea comunei s-a schimbat complet, de când banii câștigați în țări străine sunt aduși în localitate.

Un record a fost atins în satul Ruget, unde în fiecare gospodărie există cel puțin o persoană plecată în străinătate. „E o situație îngrijorătoare, atât pentru noi, cât și pentru țară. Cred că nu numai la noi se întâmplă lucrul acesta, în toată România, acolo unde a dispărut activitatea industrială și dau exemplul de la Roșia de Amaradia, unde a fost carieră și s-a închis”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia.

Potrivit acestuia, 450 de locuitori au lucrat în domeniul minier până la închiderea carierei. Din aceștia, 100 au ieșit între timp la pensie, dar primarul spune că și pensionarii merg să lucreze, câte o lună pe an, în alte țări ca să își rotunjească veniturile.

„Am o evidență la primărie, pentru că ei când pleacă în străinătate trebuie să semneze un contract să facă dovada unde locuiesc. Anul trecut am avut 1.007 persoane care au părăsit în timpul anului localitatea, dintr-un total de 3.165, în condițiile în care sunt și copii. Cei mai mulți sunt din satul Ruget, unde în jur de 80% părăsesc în fiecare an zona, care este foarte aproape de exploatarea minieră închisă. Au fost nevoiți să găsească o modalitate de a-și asigura existența de zi cu zi și, printr-un culoar favorabil lor, având în vedere că cineva din sat a reușit să facă o relație pe acolo, în străinătate, la anumiți patroni, sunt planificați și an de an, poate și de trei ori pe an, merg în străinătate, mai ales în Danemarca, la cules de mazăre”, mai spune Liviu Cotojman.

În afara sezonului de cules, oamenii își găsesc și alte locuri de muncă: montează și demontează solarii sau cultivă căpșuni.

Printre cei plecați în străinătate se află și soția și fiica viceprimarului localității, Constantin Vătrai.

Femeia, în vârstă de 40 de ani, lucrează de opt ani peste hotare. „Fiica mea cea mare e plecată de doi ani, soția a plecat în iunie, a venit în septembrie, acum a plecat iar, vin în decembrie. E foarte greu și acolo. Soția mea se duce în Danemarca de opt ani, sezonul de primăvară, acum la fel, din lipsa banilor, a problemelor, fata cea mică este la școală, avem și noi rate, acum a plecat de vreo trei săptămâni în Belgia”, spune viceprimarul.

Conform acestuia, este greu și pentru cei care rămân acasă, dar mai ales pentru copii: „Când a plecat soția mea prima dată, avea fata cea mică 10 ani. Ținea în ea, nu spunea și când răbufnea în plâns, ca să nu se facă de râs că îi e dor de mama ei, îmi spunea că o enervează pixul, găsea un motiv să se descarce. Este greu și sunt copii".

Fiica cea mare a edilului, Mădălina, lucrează în Germania, de doi ani, împreună cu soțul ei. „Fiica mea ia aproape 2.000 de euro pe lună acolo, mai vine pe 1.500 de lei cât se ia aici?", a mai declarat Vătrai.

Deși este îngrijorat de numărul mare de locuitori care pleacă în străinătate, primarul comunei este bucuros că gospodăriile oamenilor arată din ce în ce mai bine.

„Au zugrăvit, au schimbat țigla, învelitoarea, erau construcții degradate din cauza vechimii. Sunt mulțumit din punctul acesta de vedere că localitatea arată bine, față de acum câțiva ani. Ei cheltuiesc banii acasă. Știu cazuri în care au și bani depozitați și e foarte bine. Sunt banii lor, munciți de ei. Nu înseamnă că pleacă defintiv din localitate", a adăugat primarul Liviu Cotojman, relatează MEDIAFAX.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Povestea Mea Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel