Școlit la FBI, psihologul criminalist Dorin Dumitran dezvăluie ce a aflat din interogarea lui Gheorghe Dincă.
Primul contact pe care l-a avut cu Gheorghe Dincă a fost pe 26 iulie 2019. Dincă știa cu ce se ocupă persoana din fața sa.
„Îți declini indentitatea, îți declini rolul pe care îl ai pe lângă el, rol pe care el l-a înțeles foarte bine. Știa că sunt psiholog, nu ai voie să ascunzi cine ești, strici relația dacă minți!
Nu l-am mințit niciodată. Am foarte vulnerabil în ceea ce îl privește în sensul că i-am spus tot ceea ce gândesc despre el, cu excepția elementelor de detecție a comportamentului simulat, care mie îmi veneau pe parcurs”, afirmă Dorin Dumitran.
Psihologul spune că apropierea de presupusul criminal nu s-a realizat imediat.
„Timp de 3 zile nu m-am dus să-l văd. Nu fac asta pentru că infliuența pe care o poate avea cineva asupra ta, prin simplul aspect fizic, prin comportamentul static, te poate influența, îți poate schimba modul de gândire.
Nu m-au interesat sintagme de genul 'monstrul din Caracal' și alte epitate pentru că ma influențează. Mă interesează să văd în primul rând locul faptei, cum arată, care sunt elementele, mă interesează să văd cum mă simt la locul faptei, după care apropierea de el, evident că nu s-a realizat imediat”, a explicat psihologul.
Profilerul spune că doar din simpla observare a casei lui Dincă a putut să afle câteva lucruri despre Gheorghe Dincă: dezorganizare, stimă de sine scăzută, pierderea interesului pentru oameni.
Față de anchetatori Gheorghe Dincă avea un comportament distant și disprețuitor.
„Primul contact cu el a fost un eșec. Era disprețuitor și se situa pe o poziție superioară pentru că eu eram conștient că pornesc cu un dezavantaj major dat de vârstă. decalajul de vârstă.
Toți psihologii știu că este mult mai probabil să legi o relație de comunicare eficientă dacă vârsta se apropie cumva. Eu eram de vârsta fiului său. Însă aceste dezavantaje pot fi ulterior transformate în avantaje”, a adăugat Dumitran.
Psihologul criminalist spune că discutând cu acesta a descoperit că Gheorghe Dincă este un foarte bun povestitor și un bun companion.
„Nu am fost nevoit să-i pun niciodată întrebarea 'de ce?' Cu toate că, din punct de vedere psihologic și criminologic, întrebarea aceasta lămurește mobilul sau mobilurile, dar nu am fost nevoit să fac asta și m-am bucurat.
În primul rând pentru că trebuia să-i asigur și o protecție psihologică și să nu ma duc hodoronc-tronc către explicarea unor fapte”, a mai explicat specialistul.
Profilerul a dezvăluit și care a fost momentul în care Gheorghe Dincă a cedat și a mărturisit crimele.
„Ziua în care a recunoscut a fost precedată de discuțiile pe care le-am avut în cadrul echipei complexe, sub coordoarea procurorului de caz, întrucât aveam o mare problemă atunci: îl bănuiam că are tulburări calitative ale memoriei. Îl bănuiam. Încă nu avansasem îî aplicarea metodologiei psihologice.
Trebuia să disting foarte clar între modul în care el reactualizează din memorie (ar spune adevărul) și modul în care el ar reactualiza din imaginație (este fantezist). A trebuit să găsim o modalitate de a proba această memorie (...)
Este primul moment în care el cedează”, a spus Dorin Dumitran.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News