Legea Energiei Clădirilor (GEG), cunoscută și sub denumirea de Legea privind încălzirea, este una dintre cele mai controversate cerințe legale din ultimii ani. Creștin-democrații (CDU), care au criticat în mod repetat și vehement proiectul încă de la început, continuă să urmărească reduceri în această lege. Ideea de bază a legii este în vigoare de mult timp: proiectul acesteia a fost inițiat de guvernul Merkel în 2020, înainte ca coaliția "semafor" să cadă de acord asupra unei reforme în acordul său de coaliție.
Scopul legii este clar: pentru a atinge obiectivele climatice, fiecare sistem de încălzire nou instalat ar trebui să funcționeze pe baza de 65% energie regenerabilă. Data intrării în vigoare și alte detalii au provocat discuții aprinse în Bundestag, pe fondul protestelor și obiecțiilor ascuțite din partea CDU. În cele din urmă, GEG a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, dar într-o formă mai slabă, cu reduceri și perioade de tranziție modificate. De atunci, CDU a cerut modificări și reduceri ale GEG, confirmate recent de candidatul la cancelarul Uniunii, Friedrich Merz, scrie publicația Merkur.
Legea încălzirii a fost discutată pe larg și dezbaterea continuă în campania electorală. Pe lângă punerea în funcțiune a noilor sisteme de încălzire cu o pondere de 65% din energie regenerabilă de la începutul anului precedent, GEG prevede că legea ar trebui să intre în vigoare în clădirile existente numai după finalizarea planificării municipale a căldurii orașelor, fie la jumătatea anului 2026, fie la jumătatea anului 2028. De atunci încolo, la nivel național vor fi instalate doar sisteme de încălzire bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi pompe de căldură, încălzitoare pe lemne sau încălzitoare pe biogaz sau pe hidrogen.
Încălzitoarele vechi pot continua să funcționeze până atunci.
Obiectivul pe termen lung este ca noile sisteme de încălzire realizate din surse regenerabile de energie să înlocuiască vechile sisteme de încălzire fosile până în 2045, astfel încât de atunci încălzirea să fie realizată doar într-o manieră neutră din punct de vedere climatic. Germania intenționează să contribuie la obiectivele climatice convenite la nivelul UE până în 2050, reducând emisiile de gaze cu efect de seră la zero net, adică să devină neutri din punct de vedere climatic.
Pentru a se asigura că acest lucru reușește, coaliția de guvernare a decis o serie de subvenții generoase pentru gospodării, inclusiv o subvenție de bază și finanțare KfW. Consumatorii care trec la sisteme de încălzire realizate din surse regenerabile de energie înainte de 2028 vor beneficia în special de aceste subvenții. Totuși, CDU nu critică doar ideea de bază și forma actuală a GEG, ci și subvențiile acordate de coaliția semaforică pentru trecere, pe care le-au atacat aspru și în mod repetat.
În campania electorală scurtată pentru alegerile federale anticipate din 23 februarie, CDU a acordat legii încălzirii o importanță deosebită. Candidatul la cancelarul Uniunii, Friedrich Merz, a subliniat în programul ARD Maischberger că dorește „noi perioade de tranziție” și „mai multă deschidere tehnologică” în ceea ce privește valorile specifice de emisie.
Citește și: Câte sticle ai voie să returnezi în Germania fără să plătești impozit pe suma încasată. Schimbare din 2025
Cu toate acestea, chiar și o lege revizuită a încălzirii ar „însemna sfârșitul încălzirii cu petrol și gaz” cel puțin „într-un viitor previzibil”.
„Vom corecta această lege și o vom readuce la statutul inițial. Vom reglementa din nou lucrurile, astfel încât oamenii să poată lua propriile decizii cu privire la ce ar trebui să instaleze și vom avea limite pentru a putea încălzi și casa fără CO₂ în acest timp”, a adăugat candidatul la funcția de cancelar.
Declarația lui Merz a fost primită critic de diverse sectoare.
Florian Munder de la Asociația Federală a Organizațiilor de Consumatori a avertizat pe Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) despre incertitudinea și dezorientarea pe această temă pe care le-ar putea declanșa o altă modificare a legii în rândul consumatorilor. De asemenea, Jörg Dittrich, președintele Asociației Centrale a Meșteșugurilor Germane, a declarat pentru Augsburger Allgemeine: „Este timpul ca politicienii să trimită semnale clare și să creeze condițiile necesare pentru a asigura angajamentul și continuitatea”. Asociația Centrală pentru Salubritate, Încălzire și Climatizare a avertizat că cetățenii nu trebuie să fie iritați de declarațiile din campania electorală.
CDU consideră creșterea prețurilor la CO2 ca un stimulent pentru schimbarea fără o lege a încălzirii - dar acest lucru ar putea crea perdanți clari. Cetățenii cu nesiguranță masivă ar putea fi un obstacol în calea către neutralitatea climatică. Scăderea cererii de pompe de căldură de anul trecut arată cât de mult. La acestea se adaugă și costurile mari de achiziție și instalare de sisteme de încălzire din surse regenerabile, care pot ajunge până la 30.000 de euro pentru o pompă de căldură. Multe gospodării nu ar putea gestiona acest lucru fără finanțare. De asemenea, mulți oameni nu s-ar apropia de robinetul de căldură sau doar l-ar da mai încet din cauza costurilor.
---------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News