Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România va adopta noi directive UE privind combaterea violenței împotriva femeilor
WhatsApp
Primele norme ale UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice intră în vigoare joi, informează Comisia Europeană.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Primele norme ale Uniunii Europene privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice intră în vigoare joi, anunță Comisia Europeană.

Aproximativ una din trei femei din cele 228 de milioane din UE este afectată de violență domestică și de gen. Noua directivă își propune să incrimineze anumite forme de violență împotriva femeilor în întreaga Uniune, inclusiv violența online, și să îmbunătățească accesul victimelor la justiție, protecție și sprijin. Scopul este de a garanta drepturile fundamentale de egalitate de tratament și nediscriminare între femei și bărbați.

Normele noi interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate și cele mai frecvente forme de violență cibernetică, cum ar fi partajarea neconsimțită de imagini intime (inclusiv deepfake-uri), urmărirea și hărțuirea cibernetică (inclusiv exhibiționismul cibernetic).

Violența cibernetică reprezintă o problemă urgentă, dat fiind răspândirea rapidă și impactul dramatic al acesteia. Noile norme ale UE vor sprijini victimele violenței cibernetice din statele membre care încă nu au incriminat aceste acte.

"Pentru prima dată, incriminăm violenţa cibernetică pe criterii de gen, cum ar fi partajarea neconsimţită de imagini intime, inclusiv "deepfake"-uri, care este un coşmar pentru multe femei. Acest tip de violenţă este adesea motivul pentru care femeile părăsesc viaţa publică. Violenţa online este o violenţă reală, iar violenţa împotriva femeilor este o problemă în fiecare minut", a declarat Vera Jourova, vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă.

Statele membre trebuie să transpună această directivă în legislația lor națională până la 14 iunie 2027.

-----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel