Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministerul Educației propune stimulente financiare elevilor cu media 10 la examenele naționale din 2024
WhatsApp
Fiecare absolvent de gimnaziu și de liceu ar putea primii recompense financiare pentru excelențele academice. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Ministerul Educației a anunțat lansarea în consultare publică, la începutul acestei săptămâni, a unui proiect de Hotărâre de Guvern care vizează acordarea de stimulente financiare elevilor ce au obținut media 10 la examenele naționale din sesiunea iunie - iulie 2024.

Iată câți bani ar putea primi absolvenții de gimnaziu și de liceu 

 

''Am lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din sesiunea iunie - iulie 2024'', anunţă Ministerul Educaţiei, care precizează că timp de 10 zile cei interesaţi pot veni cu propuneri.

Conform proiectului, fiecare absolvent de gimnaziu care a obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 va primi 2.000 de lei, iar fiecare absolvent de liceu cu media generală 10 la examenul de Bacalaureat din sesiunea de vară va beneficia de 5.000 de lei. Lista beneficiarilor și modalitatea de acordare a stimulentelor vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului.

Nota de fundamentare a proiectului subliniază că scopul acestuia este de a sprijini excelența în învățământul preuniversitar. „Proiectul de act normativ urmărește crearea unui cadru legislativ pentru stimularea performanței școlare înalte, adaptat schimbărilor din legislația și practica națională și internațională”, se precizează în document.

În anul 2024, 80 de absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat (58 la sesiunea principală, unul la sesiunea specială și 21 la Bacalaureatul german), iar 74 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la Evaluarea Națională.

''Ţinând cont că este vorba de tineri absolvenţi de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învăţătură, care au toate şansele să continue să obţină performanţe în învăţământul liceal, respectiv în învăţământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional şi personal. În context (...), apreciem că performanţa lor este excepţională şi merită evidenţiată, stimulată şi celebrată'', se mai arată în nota de fundamentare citat de Agerpres. 

O inițiativă similară a fost luată și de Paul Nicolau, cunoscut în mediul său de afaceri sub pseudonimul Pescobar și proprietar al celebrului restaurant Taverna Racilor. Anteprenorul a publicat dovezi că recompensează financiar elevii români care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat din 2024. 

„Premiez cu 100€ în mod simbolic pe toți cei care au luat bacul cu 10 pe linie, în toată România! Felicitări, voi sunteți viitorul țării noastre minunate!”, a transmis Pescobar pe rețelele sociale imediat după afișarea rezultatelor.

---------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel