Adrian Năstase reamintește de fenomenul religios declanșat în 1935, când ciobanul Petrache Lupu pretindea că a vorbit cu Dumnezeu, chemând la îndreptarea lumii. Acest episod a generat un val de pelerinaje și a fost amplu mediatizat în perioada interbelică, în contextul unei tendințe generale spre misticism și religiozitate. Năstase menționează că, la aproape un secol distanță, astfel de teme revin în discursul public, de data aceasta sub forma „cruciadei” lui Călin Georgescu împotriva unei așa-numite „Axe a răului” reprezentată de actualii lideri politici – Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
Fostul premier analizează strategia de comunicare a lui Georgescu, pe care o consideră centrată pe o „poveste” atractivă pentru un segment social nemulțumit. „Românii iubesc poveștile”, notează Năstase, făcând referire la precedentele „narative” promovate de foști lideri precum Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Cu toate acestea, el subliniază că Georgescu oferă mai mult vise și speranțe decât soluții concrete, descriindu-l ca un „ales al poporului” venit să salveze țara de „oamenii răi”.
Năstase pune la îndoială pregătirea și echipa lui Georgescu, întrebând retoric: „Vine și el cu 15.000 de specialiști? Eu nu știu.” Totodată, avertizează că schimbarea poate aduce și regres, nu doar progres.
Îngrijorări legate de posibilele mișcări de stradă
Fostul premier se arată preocupat de o eventuală escaladare a tensiunilor sociale, mai ales în contextul în care se anunță o mișcare de stradă pe 12 ianuarie. Mesajele lui Călin Georgescu și ale susținătorilor săi, care fac apel la evitarea violenței, par să ascundă, în opinia lui Năstase, un risc real de destabilizare.
„Am asistat, în 35 de ani, la mineriade de tot felul și a trebuit apoi să strâng cioburile, în plan internațional, ca ministru de externe sau premier, în urma lor”, amintește Năstase. El subliniază pericolul ca România să fie aruncată în haos, dând exemplu de manifestări „pașnice” din trecut care au degenerat în violențe.
Năstase consideră că nemulțumirile și frustrările din societate sunt capitalizate de Călin Georgescu într-un „narativ cocktail” care combină misticismul, religiozitatea și promisiunile de salvare. Totuși, el avertizează că o astfel de abordare poate conduce la o „aventură” riscantă pentru România, cu posibile consecințe grave asupra stabilității sociale și politice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News