Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Excelență în aerodinamică: Trei elevi români, premiați la International Science and Engineering Fair, în SUA
WhatsApp
Trei tineri români au fost premiați la International Science and Engineering Fair (ISEF), cea mai importantă şi prestigioasă competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume. 
Foto: Capturi de ecran/ Sursă: Facebook - Ioana Moldovan Buscu

Trei tineri români au câștigat premii la cea mai prestigioasă competiție de știință și inginerie din lume, International Science and Engineering Fair (ISEF), destinată participanților sub 21 de ani, desfășurată la Los Angeles, SUA.

Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu, elevi la Liceul Internațional de Informatică București, au fost distinși în categoria Engineering Technology: Statics and Dynamics pentru proiectul lor inovator. Aceștia au creat o aripă de avion care optimizează manevrabilitatea și reduce consumul de carburant cu până la 5%, integrând și proprietăți de invizibilitate.

Proiectul lor, intitulat Hawk Wing, a fost evaluat timp de trei zile de către nouă comisii formate din reprezentanți ai marilor universități americane, companii de tehnologie de top și chiar reprezentanți ai US Army.

”E uimitor ce pot să facă aceşti copii”

 

Regeneron ISEF este considerat în unanimitate de mediul universitar american şi britanic cea mai prestigioasă competiţie STEM din lume, cu mult înaintea olimpiadelor internaţionale de ştiinţe şi este pentru prima dată când România a urcat pe podium.

"Am avut la dispoziţie doar o lună să construim prototipul, să-l zburăm şi să colectăm o parte din datele care ne confirmau teoria", a declarat Filip Buşcu. "L-am construit de trei ori, fiindcă de două ori l-am prăbuşit, dar se pare că tocmai înverşunarea noastră de a ne lupta până în ultima clipă le-a plăcut examinatorilor", a adăugat el.

Elevii români au fost sprijiniţi financiar de sponsori, cel mai important dintre ei fiind Hidroelectrica. "E uimitor ce pot să facă aceşti copii, cum pot forţa tehnologia să sară etape şi să obţină rezultate aplicabile imediat. Pentru noi a fost o oportunitate şi o onoare să sprijinim financiar o echipă care a dus performanţa românească în liga mare a ştiinţei", a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, citat într-un comunicat de presă difuzat de Asociaţia Ascendo. La susţinerea proiectului au contribuit şi KPMG, Banca Transilvania şi Fundaţia Culturală Magdalena şi Ovidiu Buluc.

Filip Bușcu este cunoscut și ca inițiator al Romanian Orbital Mission, care a lansat cu succes sateliții ROM-2 și ROM-3 în orbită, fiind primii sateliți funcționali ai României. David Ghiberdic a fost parte din echipa proiectului ROM-3, iar Rareș Marinescu a câștigat multiple medalii la olimpiadele internaționale de fizică.

Cei trei tineri sunt implicați activ în proiecte aerospațiale complexe, inclusiv în dezvoltarea unui satelit de dimensiuni mari pentru misiuni de cercetare avansată, în colaborare cu prestigioase universități americane, scrie Agerpres. 

---------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel