Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Madridul intenționează să umple barurile și hotelurile ca înainte de pandemie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă
WhatsApp
Asociațiile de management hotelier, restaurantele, barurile și cafenelele intenționează să aibă cifre de rezervări similare cu cele din 2019. Luna decembrie este perioada din an, fără a lua în calcul vara, când orașul primește cei mai mulți turiști naționali.
Madrid intenționează să umple barurile și hotelurile ca înainte de pandemie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă / Foto: Captură video youtube

În acest weekend prelungit nu vor lipsi motivele pentru a vizita Madridul: luminile de Crăciun, cumpărarea cadourilor de sărbători și activitățile organizate de primărie se vor adăuga la turismul național pe care capitala îl atrage întotdeauna în această perioadă a anului.

Având în vedere că Ziua Constituției și Ziua Imaculatei Concepții cad marți și, respectiv, joi, super-vacanța din acest an ar putea dura până la zece zile, iar principalele sectoare implicate speră să recupereze cifrele dinaintea pandemiei.

Deocamdată, gradul de ocupare a hotelurilor se situează la cifre similare cu cele din 2019, anul pre-pandemic, în timp ce sectorul hotelier și de alimentație publică se pregătește pentru aceste prime date de iarnă în care cetățenii continuă să prefere consumul în aer liber.

Fără a merge mai departe, Aeroportul Adolfo Suárez Madrid - Barajas va primi un total de 9.536 de zboruri de vineri 2 până duminică 11. Vineri au fost înregistrate 1.037 de aterizări, în timp ce în restul zilelor nu se va coborî sub 900. În total, vor fi cu o mie de zboruri mai puține decât în 2019, când au fost înregistrate 10.533. În ceea ce privește deplasările rutiere, conform calculelor Direcției Generale de Trafic, vor fi peste 13 milioane de călătorii, dintre care 25% vor fi concentrate în centrul Spaniei.

 

Industria hotelieră și de catering în centru

 

Este un weekend prelungit care poate dura până la 10 zile și este, de fapt, perioada din an, fără a lua în considerare vara, în care Madridul atrage cei mai mulți vizitatori din țară, în special din provinciile învecinate.

José Antonio Aparicio, președintele Hostelería Madrid, asociația patronală regională, confirmă că "nivelul de rezervări crește într-un ritm bun în comparație cu alți ani".

Însă, această creștere nu este distribuită în mod egal în întreaga capitală: "Vorbim de un sector foarte divers și variat, iar ceea ce ne raportează membrii noștri este că districtele Chamberí și Salamanca au o capacitate de absorbție mai mare pentru cine și prânzuri de afaceri. Centrul este încă o zonă destul de restrânsă în ceea ce privește orele de deschidere și mobilitatea", adaugă el.

"Cererea de consum în aer liber este spectaculoasă, mai ales în restaurantele mici, cu mese mici la ușa afacerii lor", explică Aparicio. Prețul mediu al meniurilor se situează între 35 și 50 de euro, potrivit datelor colectate de Hostelería Madrid, deși organizația se așteaptă la o scădere a prețurilor medii din cauza presiunii costurilor pe care și publicul o suportă zilnic.

După cum subliniază Aparicio, "cheltuielile medii au crescut din cauza pandemiei și credem că se vor menține datorită economiilor care încă se fac, deși credem că acestea se vor diminua într-o perioadă scurtă de timp".

 

Hoteluri, nivel pre-pandemic

 

De asemenea, Asociația hotelieră din Madrid se așteaptă ca sectorul să recupereze ceea ce a pierdut în timpul crizei din domeniul sănătății. În perioada 2-10, organizația preconizează un grad de ocupare mediu de 71%. "Trebuie remarcat faptul că aceste cifre sunt similare cu cele din 2019 (70%), ținând cont de faptul că weekendul prelungit din decembrie a coincis cu celebrarea Summitului Climatic de la Madrid. În ceea ce privește cifrele atinse pentru gradul de ocupare hotelieră, în 2019 acestea au fost de 81%; iar în 2021 de 72,4%", precizează patronatul.

În acest sens, tendința care a început în timpul pandemiei poate fi observată în ceea ce privește rezervările hoteliere de ultim moment ale turiștilor. După cum spune Mar de Miguel, vicepreședintele executiv al Asociației de Afaceri, "rezervările de ultim moment sunt așteptate pentru a se bucura de atmosfera tipică acestor date importante, pentru a face cumpărături de Crăciun și pentru a vizita piețele de Crăciun".

Cele mai ridicate niveluri de ocupare se regăsesc în unitățile de una, două și trei stele, cele de patru și cinci stele fiind oarecum relegate. "Acest lucru se potrivește foarte bine cu profilul turistului, deoarece vizitatorii internaționali sunt cei care tind să se cazeze în unități de cazare mai luxoase. Cetățenii profită de raportul calitate-preț bun pe care îl avem în Madrid", explică De Miguel.

 

Timp liber de Crăciun

 

Almudena Maíllo este consilierul responsabil cu turismul în cadrul Primăriei Madrid și pe baza estimărilor furnizate de asociația patronală a hotelierilor, se așteaptă la un număr mare de vizitatori pentru acest weekend prelungit.

"Luminițele de Crăciun ne-au adus la nivelul marilor capitale ale lumii, așa că sperăm că cifrele pentru aceste sărbători bancare vor fi aproape de aceleași niveluri ca înainte de pandemie.

Faptul că marți 6 și joi 8 sunt zile de sărbătoare, iar elevii nu au cursuri, le va permite, de asemenea, cetățenilor din Madrid să diversifice oportunitățile și să evite aglomerațiile mari în câteva zile.

Avem acum 230 de spații iluminate, 13 brazi de mari dimensiuni, un traseu cu scene de nașteri, patinoare, activități muzicale și o ofertă gastronomică deosebită. Acest lucru înseamnă că vă puteți bucura de Madrid", conchide Maíllo conform presei spaniole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Turism Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel