"Mă simt ca un câine, nimeni nu mă respectă", povesteşte supărat Viorel Bendei. Bărbatul lucrează la un abator din Scherpenzeel în provincia Gelderland, Țările de Jos (Olanda), de la sfârșitul lunii noiembrie. Acum el intenționează să rezilieze, săptămâna viitoare, contractul cu agenția de angajare.
În mijlocul unui cartier din Elten, situat la granița cu Olanda, într-o clădire dărăpănată, ai cărei pereţi au începută să se prăbuşească, locuieşte românul Viorel Bendei, alături de alţi nouă sezonieri, de şase luni. Dulapuri înguste de metal, o sobă, două paturi, o masă și o vază cu un trandafir din plastic. Un bec luminează camera, iar hainele atârnă pe pereţi. Și în România a lucrat în agricultură, iar înainte de a veni la Elten a lucrat pentru un fermier din Cloppenburg, la recoltare. A câştigat 2.300 euro net pe lună, plus 50 euro pe săptămână pentru mâncare şi era cazat într-un container. „Eram respectat acolo“, mai spune Viorel, pentru NRZ.de.
Când a căutat un nou loc de muncă după sezonul recoltei, a luat legătura cu nişte turci care l-au dus la o agenție olandeză de angajare. Acum lucrează într-un abator din Scherpenzeel. Primeşte un salariu de 1.700 de euro brut. Compania îl taxează cu 334 de euro doar pentru pat. „Oamenii nu sunt respectați”, repetă el. „Încălzirea din casă nu funcționează, apa a fost oprită. Măcar nu avem șobolani, așa cum am avut la prima cazare în Olanda. Am dureri severe în partea stângă. Nimănui nu-i pasă“, adaugă românul. Viorel Bendei vrea doar să se întoarcă în România.
Sindicatele au criticat situația precară a lucrătorilor din Europa de Est, numind-o sclavagism modern. În ultimele săptămâni, soarta lucrătorilor români a devenit mai vizibilă ca urmare a pandemiei. Infecții în masă au avut loc în abatoarele germane și olandeze. Ministrul Sănătății, Karl-Josef Laumann, a demarat controale la locurile de cazare a lucrătorilor temporari care lucrează peste graniță, dar sunt adăpostiți în Germania.
În 54 de locații din Bedburg-Hau, Emmerich, Goch, Kalkar, Kleve, Kranenburg și Rees au fost înregistrate „diverse reclamații”, a declarat administrația raională. Primarul Ulrich Knickrehm din Goch a fost mai drastic:„Sunt condiții catastrofale”. În Emmerich, 10 case au trebuit să fie puse în carantină după ce rezidenții au fost testați pozitiv pentru virusul Corona. În Goch 19.
Un alt român, Costi, locuieşte alături de alți 10 români, într-un apartament de trei camere, iar fiecare plătește 350 de euro pe lună. Tânărul munceşte într-un abator din Olanda. Agenția de angajare îi reţine 120 de euro pentru cazare, deși el îşi plăteşte chiria separat. Costi primeşte 70 de euro pentru zece ore. „Din primele mele salarii mi-au rămas doar 800 €. Au dedus o taxă de plasare de 300 de euro și încă 90 de euro pentru că m-au înregistrat“, povesteşte acesta.
Recent, un lucrător a fost bătut într-un abator de către un angajat al agenției de angajare. "A spus doar că nu poate lucra ore suplimentare pentru că era epuizat. Bărbatul de la companie a spus că nu este acasă aici și trebuie să decidă. Apoi l-a lovit în față. Acest sistem trebuie să dispară", dezvăluie Costi. Bineînțeles, focarele de Covid19 îngrijorează pe muncitorii sezonieri, însă dacă ar prezenta simptome, angajatorului nu i-ar păsa, relatează românul pentru nrz.de.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News