Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iulian Bloşiu - Primul român angajat la NASA. Voyager şi geniul românesc
WhatsApp
Iulian Bloşiu, un om de ştiinţă, plecat din România, este magicianul care rezolvă de pe Terra problemele apărute la vehiculul spaţial aflat pe orbita lui Jupiter.
Iulian Bloşiu, primul român angajat la NASA

Există români care au scris o parte din istoria măreaţă a explorării Universului. Unul dintre aceştia este Iulian Bloşiu, prezentat în emisiunea 'În premieră' a lui Carmen Avram.

A fost inginer programator al misiunii Voyager şi este un specialist extrem de apreciat la NASA pentru inteligenţa sa ieşită din comun. Se pare că lui Iulian Bloşiu i-a fost scris în stele că va lucra cu ele.

Acasă la el, în Mediaş, a crescut cu poveşti despre spaţiul cosmic, pentru că tatăl său fusese elevul marelui Hermann Obert, un sibian cu adevărat mare, despre care românii ştiu foarte puţin. "Părintele sistemului de lansări de rachete. A construit şi a testat rachete în Mediaş. Tata îmi spunea mie cât de ocupat era Obert de Lună, de rachete, cum să evadeze din sistemul gravitaţional şi era foarte, foarte preocupat. Toţi în ţară îi spunea că este lunatic pentru că, într-adevăr, era la un nivel de gândire şi de dislocare a tehologiei de rachete care era foarte puţin înţeles la vremea aceea de oameni." povesteşte Bloşiu.

Cum a ajuns la NASA

Iulian Bloşiu a ajuns în Statele Unite printr-o conjunctură interesantă. În perioada interbelică, tatăl său avea o fabrică în care imprima diverse steaguri. Când a venit comunismul, i-au făcut o vizită şi l-au trimis direct l-a închisoare, pentru că securitatea i-au găsit o mostră din drapelul american. În final, România lui Gheorghiu Dej i-a permis familie să emigreze în Statele Unite, unde Iulian a absolvit institutul de Tehnologie din California şi apoi a fost angajat în numai 24 de ore la Jet Propulsion Laboratory, un laborator al NASA care se ocupă de sistemul de propulsie al navetelor spaţiale.

Iulian Bloşiu

"Am găsit un ziar LA Time şi acolo scria două rânduri: Programming position, Passadena. Eu stiu programare, zic. Dau telefon şi mi-au zis că pot să vin. Am completat formularul şi am fost angajat pe loc: Poţi să te prezinţi mâine la serviciu." a rememorat specialistul pentru emisiunea 'În premieră' cu Carmen Avram de la Antena 3.

A contribuit la lansarea Voyager

Aşa ajuns să facă istorie. Extrem de bine pregătit şi cu o capacitate de analiză spectaculoasă, românul a devenit parte a celei mai incitante misiuni ştiinţifice a NASA: găsirea răspunsului la două întrebări esenţiale: care e locul omului în Univers şi, mai ales, avem vecini? Voyager I şi II la care a lucrat şi Iulian Bloşiu au fost sondele care au deschis pământenilor ochii spre Univers. Au trecut patru decenii de la plecarea celor două sonde şi ele continuă să transmită date pe Pământ, ceea ce n-ar crezut nimeni atât de bun este sistemul conceput de român.

"Un sistem care transformă căldura în curent electric. Şi căldura este produsă de plutoniu, a cărui degradare mai durează maximum 15 ani." explică expertul român de la NASA. După ce activitatea celor două sonde va înceta şi vor pluti în derivă în spaţiu, un lucru este cert: numele lui Iulian Bloşiu va supravieţui în spaţiu miliarde de ani, ceea ce ar putea deveni, într-o zi, singura mărturie a existenţei noastre în Univers. Numele specialistului român este scris în spatele plăcuţei de aur, concepută de Carl Sagan, ce se află pe sonda Voyager.

Familia şi profesia, aceeaşi dragoste

Cât despre Iulian Bloşiu, ajuns astăzi la 76 de ani, modestia îl împiedică să vorbească despre nemurirea lui. Rămâne legat de pământ şi de tot ce a realizat aici. Cariera impresionantă de la NASA, casa pe care şi-a proiectat-o singur în Clifornia, şi mai ales familia lui: un fiu care a ajuns un medic de succes şi o soţie arheolog pe care o iubeşte până la cer şi înapoi. 

"Ne cunoaştem de 68 de ani. Din clasa întâi. E mai mică decât mine cu trei luni. Împlinim 50 de ani de căsnicie." Aşa cum a mărturist, Bloşiu a trăit cu egală pasiune atât viaţa de familie cât şi cea profesională. El rămâne ca primul român de la NASA.

"Numărul meu de angajare a fost 1000. Am fost, probabil, al 1000-lea om angajat la NASA. Nu a mai fost niciun alt român angajat acolo până la mine." o spune cu mândrie Iulian Bloşiu, primul român de la NASA.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Povestea Mea Vezi toate articolele
pixel