„De la invizibilitate la rolul de lider al femeilor în agricultură”, așa se numește raportul ActionAid privind condițiile de muncă ale femeilor, în special pentru străine, angajate în clandestinitate fără niciun pic de respect pentru lege.
119 femei de origine română și bulgară au fost intervievate pentru raportul realizat. Acesta face parte dintr-un program dedicat, care din 2016 cercetează, investighează și arată condițiile de viață și de muncă ale acestor persoane. Recentul raport includee angajate străine(românce și bulgare) din Puglia, Basilicata și Calabria. .
Cătălina, una dintre multele românce care lucrează în mediul rural din Basilicata, Italia, spune: „Câștig 38 de euro pe zi. Cei care reușesc, lucrează fără întrerupere, de luni până duminică. Bărbații primesc cu doi euro în plus pe oră pentru că au sarcini mai grele. Azi dimineață m-am trezit devreme, începem la șase: pregătim pământul pentru plantarea căpșunilor, îl fertilizăm. Trebuie să fiu aplecată tot timpul și acum că sunt însărcinată e obositor. Mă simt epuizată, dar trebuie să muncesc acolo, am nevoie mare de bani”.
Până și operatorii, cercetătorii, psihologii și sindicaliștii confirmă că hărțuirea sexuală, șantajul, salariile mizere, listele negre ale "caporalilor" (cei care-i supravegheaza la muncă-n.r.) sunt un fenomen cu rădăcini în tot Arcul Ionic, zona care cuprinde provinciile Matera, Taranto și Cosenza.
„Femeile, în special străinii din România și Bulgaria, sunt cele care își văd cele mai elementare drepturi încălcate. Muncitorii agricoli obișnuiți sunt 22.702, 16.801 italieni și 5.901 străini, dintre care 76 la sută sunt formați din cetățeni ai UE, în principal români și bulgari. Un alt element care înrăutățește viețile acestor muncitori este diferența salarială față de bărbați. La țară, femeile câștigă chiar și 25/28 de euro pe zi, în timp ce bărbații primesc 40. Nu numai asta, dar angajatorii incorecți declară mai puține zile în salariu decât cele muncite și asta împiedică femeile să aibă acces la tratament în caz de accident, de boală sau chiar în caz de șomaj agricol și concediu de maternitate”, susține Action Aid.
Celălalt aspect, nu secundar, este legat de hărțuire. „O metodă încercată și testată se desfășoară de ani de zile în zona Bari. Dimineaţa, când dubele ajung în pieţe pentru a duce muncitorii agricoli la câmp, „aleasa” este pusă să urce în faţă, în spaţiul de lângă şofer. Un croissant și cafea fierbinte sunt așezate pe bord, cumpărate de la bar. A lua micul dejun înseamnă a accepta avansuri sexuale și, prin urmare, a obține locul de muncă. Dacă refuză, a doua zi este lăsată acasă…”, explică Annarita Del Vecchio, psiholog și colaborator ActionAid din Puglia. „Femeile din agricultură suferă violență și hărțuire la locul de muncă, pe mijloacele de transport care le duc la câmp, în sere, depozite sau fabrici de ambalaje, în locurile de cazare puse la dispoziție de către angajatori. Și cred că e mai bine să nu reacționezi”.
„Caporalii se sună unul pe altul pentru a-i raporta pe cei care fac probleme. Există un schimb de forță de muncă și deci de informații”, mai spune reprezentanta ActionAid.
Sistemul este sofisticat. „De exemplu, când se termină sezonul mandarinelor și începe însămânțarea căpșunilor, caporalii organizează transportul în Basilicata. Femeile sunt preferate pentru că sunt mai prostrate și forțate să îndure cu resemnare”, explică Maurizio Alfano, cercetător și expert în imigrație și pentru regiunea Calabria.
„O altă problemă vizează maternitatea și managementul copilului, mai ales dacă sunt tineri. Modelul agricol actual nu este durabil, nici pentru muncitorii aflați în risc sau în condiții de exploatare, nici pentru numeroasele firme care respectă regulile în ciuda numeroaselor dificultăți pe care piața și concurența neloială le impune.
Lucrătorii din agricultură nu mai pot fi excluși sau lăsați pe marginea intervențiilor instituționale, implementate în prezent fără o perspectivă clară de gen. A continua să facă acest lucru înseamnă a nu pune capăt în mod deliberat încălcărilor drepturilor și violenței pe care le suferă”, explică Grazia Moschetti, șefa proiectelor ActionAid în Arcul Ionian.
„Creșterea copiilor este cu adevărat dificilă pentru muncitorii agricoli. Când campania agricolă începe devreme, la ora 2.00 sau 3.00 dimineața, ei iau copiii adormiți și, dacă nu au rude care să-i ajute, îi duc la casele unor persoane care au grijă de cinci, șase sau zece dintre ei. Îi țin până când mamele se întorc după-amiaza de la lucru. Trimiterea copiilor la creșă sau grădiniță nu este posibilă, orarul nu le permite părinților acest lucru”, spune o muncitoare româncă Adriana.
În Adelfia, în provincia Bari, ca urmare a acordului de colaborare „Pământul bun” promovat prin programul Change Terra al ActionAid, creșa municipală a activat serviciul de preîntâmpinare pentru copii de la ora patru dimineața. Acesta este un serviciu la cererea individuală al Municipiului Adelfia, care oferă ore flexibile de primire la grădiniță și de preluare de la grădiniță.
În Calabria există „creșe la negru”, cu personal fără nicio pregătire care se ocupă de cei mici până la sosirea părinților. Unele mame își iau copiii cu ele, punându-i să doarmă în cutii de lemn.
------------------------------------
Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:
https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv
Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,
Echipa ȘtiriDiaspora
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News